Românii preferă banii cash. BNR a făcut anunțul. S-a ajuns la un nivel istoric

Românii preferă banii cash. BNR a făcut anunțul. S-a ajuns la un nivel istoric Noi amenzi pentru români din 2024. Sunt obligați să respecte legea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Bancomatele sunt din ce în ce mai aglomerate, asta pentru că românii au început să prefere banii cash. Dacă în anii anteriori cardul era indispensabil, acum începem să renunțăm la el în favoarea numerarului. BNR a anunțat un maxim istoric a numerarului aflat în circulație în luna februarie a acestui an.

Românii au început să prefere banii cash, iar în ultimii 10 ani acest trend a crescut considerabil. Banca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri un nou maxim istoric atins în acest an, de data aceasta cu privire la numărul de numerar aflat în circulație.

În primului trimestru din 2022 cash-ul din economie a ajuns la un total de 98,8 miliarde lei, cu 9,2% peste nivelul din martie 2021, dar cu 1% sub volumul de la finele lunii februarie 2022. Cu alte cuvinte, în ultimul an, circa 8,4 miliarde lei au intrat în economie.

Maximul istoric al numerarului aflat în circulație a fost atins în luna februarie 2022. După cinci luni consecutive în care au fost înregistrate creșteri, în februarie s-a ajuns la 99,8 miliarde lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

BNR transmite că perioadele în care se preferă banii cash sunt acelea în care ne confruntăm cu una sau mai multe crize.

Românii preferă banii cash în locul cardului

În ultimii 10 ani a fost înregistrat un trend ascendent în ceea ce privește numeralul aflat în circulație. Potrivit informațiilor oferite de BNR, vorbim despre o creștere anuale de două cifre, cu doar câteva excepţii în perioada de criză. Între anii 2004 și 2008, nivelul banilor existenți în economie a crescut accelerat. Această perioadă a fost una bună din punct de vedere economic pentru România, când și activitatea de creditare creștea spectaculos.

Între 2004 și 2008 au fost înregistrate cele mai mari creșteri anuale ale numerarului în circulație. Perioada a fost una când cash-ul din economia reală urca cu 30-50% pe an. În 2009 numeralul aflat în circulație a înregistrat o scădere de 5%, asta pentru că populația a început să economisească mai mult pe fondul unui sentiment de prudență, pentru ca în 2010 și 2011 să revină la creșteri de două cifre.

Toate aceste creșteri arată faptul că românii preferă banii lichizi în schimbul mijloacelor moderne de plată. Anul 2022 a continuat tendința de a retrage banii de la bancomat în ziua salariului și de a avea cash în portofel.

În paralel, depozitele overnight (conturi curente, depozite la vedere) au crescut cu 21,6% în martie 2022, față de perioada similară din 2021, la un total de 307 miliarde lei. Comparativ cu februarie 2022, depozitele s-au redus ușor, cu 0,7%.

Depozitele cu durata inițială de până la doi ani inclusiv (sunt incluse și depozitele rambursabile după notificare la cel mult trei luni inclusiv) se ridică la 160,8 miliarde lei, cu 3,3% peste martie 2021, dar în scădere cu 0,1% față de februarie 2022.

Banca Națională anunță un sold de peste 567 de miliarde de lei pentru masa monetară în sens larg

BNR a anunțat că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârșitul lunii martie 2022 un sold de 567,28 miliarde lei, în scădere cu 0,6% (-2,4% în termeni reali) față de luna februarie 2022, iar în raport cu martie 2021 s-a majorat cu 13,6% (3,2% în termeni reali).

Din volumul total, activele externe nete s-au majorat an la an cu 5,2%, la 244,9 miliarde lei, iar activele interne nete cu 21%, la 322 miliarde lei, arată Mediafax.ro, care citează Ziarul Financiar.

Activele externe includ:

  • credite acordate nerezidenților;
  • depozite plasate la nerezidenți;
  • titluri de natura datoriei deținute (emise de nerezidenți);
  • acțiuni deținute și alte participații de capital la nerezidenți;
  • aurul monetar.

Activele interne includ:

  • credite acordate rezidenților;
  • titluri de natura datoriei deținute (emise de rezidenți);
  • acțiuni deținute și alte participații de capital la rezidenți.