Românii ar putea plăti impozit suplimentar pe case. Și TVA-ul va crește
- Emma Cristescu
- 2 august 2023, 12:09
Unii români ar putea plăti un impozit mai mare pentru case, potrivit unui draft al OUG ce vizează măsurile fiscale ale guvernului Ciolacu. Și TVA-ul ar putea crește în perioada următoare.
Românii ar putea plăti un impozit suplimentar de 1% pentru proprietățile cumulate care depășesc 2,5 milioane lei, potrivit unui draft al OUG privind măsurile fiscale ale guvernului Ciolacu. Sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate pe teritoriul României, şi a căror valoare impozabilă calculată potrivit depășește 2.500.000 lei, adică circa 500.000 de euro.
Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.
„La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea următoarelor cote:
a) 5% pentru construcţiile de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;
b) 3% pentru imobilele descrise la lit. a), deţinute o perioadă mai mare de 3 ani”, se mai arată în draftul austerităţii.
Impozitul pe dividende au o cotă de 10%
Ordonanța prevede că veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impozitează cu o cotă de 10% din suma acestora.
Crește și TVA-ul
1. livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică
2. serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice
3. livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
4. livrare de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare - persoane fizice şi juridice, inclusiv spitale, dispensare medicale
5. livrarea de energie termică în sezonul rece - populaţie, spitale publice sua private, ONG-uri
6. livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă
7. livrarea de produse ortopedice
Se modifică și impozitul pentru IMM-uri
Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
- 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei
- 3% pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 lei
- 3% pentru microîntreprinderile care desfăşoară activități de editare a jocurilor de calculator, restaurante, activităţi de alimentație (catering) pentru evenimente, baruri și alte activități de servire a băuturilor, activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, activități de asistență medicală generală, activități de asistență medicală specializată, activități de asistență stomatologică, potrivit A3.