Românii nu prea respectă. Dar purtătorii de mască au o șansă în plus

Românii nu prea respectă. Dar purtătorii de mască au o șansă în plus

Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, profesorul Dorel Săndesc a declarat că cei care poartă măști și totuși se infectează au șanse mari să capete o formă ușoară sau chiar asimptomatică a bolii transmise de Covid-19.

„Măștile nu doar că scad numărul de cazuri, dar s-a văzut că atunci când porți mască, chiar dacă vei fi infectat, există o șansă mare să faci o formă ușoară sau asimptomatică”, a declarat președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, profesorul Dorel Săndesc, la Europa FM.

Săndesc a atras atenția că românii nu respectă cum ar trebui regulile de protecție împotriva SARS CoV-2, ceea ce duce la creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19.

Măștile de protecție au intrat în rutină noastră zilnică în ultimele luni și pare că se regăsesc pe lista obiectelor fără de care nu putem pleca de acasă: portofel, bani, chei, masca, etc. Specialiștii spun că este important să conștientizăm pericolul infectării cu noul coronavirus și să alegem informat și responsabil unde să purtăm masca, pentru a preveni infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

După ce a infectat o persoană, virusul SARS-CoV-2 responsabil pentru declanșarea pneumoniei COVID-19, se atașează de celulele din organism și se folosește de acestea pentru a se reproduce. Pe măsură ce se înmulțește, noile particule de virus ies din celule și rămân suspendate în fluidele corporale din plămâni, gură și nas. Astfel, când o persoană infectată tușește, elimina picăturile mici respiratorii în care se află virusul. Iar printr-un singur episod de tușe se pot elimina până la 3.000 de picături respiratorii.

Odată eliminate, multe dintre picăturile respiratorii mari se vor depune rapid pe suprafețele din apropiere, în timp ce picăturile mai mici rămân suspendate în aer ore întregi. S-a descoperit că virusul SARS-CoV-2 a supraviețuit în aceste picături respiratorii timp de cel puțin trei ore, spun specialiștii Institutului Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA, Hamilton, Montana.

Prin urmare, „măștile de protecție ar putea ajută la reducerea transmiterii în comunitate, în special dacă sunt utilizate  în zonele aglomerate. De altfel ele au devenit și obligatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News