Românii nevaccinați intră în carantină? Alexandru Rafila explică situația de la noi din țară

Românii nevaccinați intră în carantină? Alexandru Rafila explică situația de la noi din țarăSursa foto: Arhiva EVZ

Austria a luat decizii importante cu privire la persoanele care nu doresc să se vaccineze. Conform oficialilor, în cazul acestora se va impune carantinarea, având voia să meargă doar la locul de muncă și la magazinele alimentare pentru cumpărături necesare unui trai decent. România va urma modelul Austriei?

La nivel mondial, autoritățile căută cele mai bune decizii pentru a stopa pandemia provocată de COVID-19. Austria este decisă să crească rata de vaccinare, așa că a luat măsuri drastice contra celor care refuză imunizarea. Conform autorităților, persoanele nevaccinate vor fi carantinate, aceștia având voie să iasă din casă doar pentru a merge la locul de muncă și pentru a efectua cumpărături necesare traiului de zi cu zi.

Având în vedere că măsurile impuse la nivelul Uniunii Europene sunt adoptate, rând pe rând, de toate statele membre, ne întrebăm dacă această măsură va fi impusă și pentru români. Alexandru Rafila este cel care ne oferă un răspuns, susținând că nu este cazul de astfel de decizii în România.

„În situaţia în care ne găsim, starea de alertă, nu cred că e posibil, nici măcar din punct de vedere legal, să adopţi măsura carantinării nevaccinaţilor. Când ai o situaţie extremă, cu un număr enorm de pacienţi care blochează spitalele, trebuie să ai o stare de urgenţă, care trebuie gestionată pentru o perioadă limitată într-un mod pe care-l recomandă specialiştii în Sănătate publică, dar nu ne aflăm într-o astfel de situaţie”, precizează profesorul Alexandru Rafila pentru România Tv.

Legislația cu privire la obligativitatea certificatului verde trebuie modificată

În declarațiile sale, Rafila a vorbit și despre obligativitatea certificatului verde. El susține că trebuie căutată o metodă prin care această obligativitate să fie valabilă doar în perioada în care numărul de noi infectări cu COVID-19 este în creștere. De asemenea, specialistul susține că este greu de luat măsuri drastice atunci când au fost înregistrate descreșteri în ultimele săptămâni.

„Într-un context epidemiologic favorabil, favorabil însemnând atunci când înregistrăm o scădere permanentă, e foarte dificil să implementezi o astfel de soluţie şi de aceea trebuie să găsim o variantă în care introducerea certificatului să se facă atunci când există o creştere susţinută a numărului de cazuri şi o faci când nu ai ajuns la un număr aşa de mare de cazuri cum am avut noi încât să opreşti ca valul respectiv să blocheze sistemul de sănătate. Când avem nişte săptămâni de descreştere, e greu de luat o astfel de măsură”, a explicat Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News