Românii, mai săraci şi datori vânduţi

Românii, mai săraci şi datori vânduţi

Angajaţii români au primit salarii mai mici în februarie, comparativ cu luna precedentă.

Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 1.411 lei în februarie, în scădere cu 1,1% faţă de ianuarie. Adică, oamenii au primit lefuri mai mici cu 15 lei. Românii din anumite sectoare economice au primit mai mulţi bani în ianuarie graţie unor premii ocazionale.

Scăderea salariilor în februarie s-a datorat, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), şi unor nerealizări de producţie sau dificultăţi financiare.

În aceste condiţii, nu este de mirare că numai anul acesta românii au acumulat datorii restante la bănci de un miliard de lei, valoarea totală a restanţelor fiind de 6,41 miliarde de lei

Cei mai mulţi bani i-au primit în februarie angajaţii din activităţile de intermedieri financiare (3.226 lei), iar cele mai mici sume au fost trecute pe fluturaşii pe care i-au primit salariaţii din hoteluri şi restaurante (775 lei).

Românii şi salariile:

  • câştigul salarial mediu net a fost de 1.411 lei în februarie, mai mic cu 15 lei faţă de cel din ianuarie
  • cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare, respectiv 3.226 lei
  • cele mai mici valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante, respectiv 775 lei
  • cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 18,4%, au avut loc în domeniul fabricării produselor din tutun

Cele mai semnificative reduceri ale câştigului salarial mediu net în februarie faţă de ianuarie s-au înregistrat în:

  • activităţile de spectacole, culturale şi recreative, unde scăderea a fost de 16%
  • asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, tranzacţiile imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat unde scăderea a fost între 6% şi 10%

2.390 lei, veniturile unei gospodării

Dacă de Paşte românii nu prea primesc prime, primele acordate de Crăciun au contribuit la creşterea veniturilor totale medii lunare ale unei gospodării în ultimul trimestrul al anului faţă de precedentele trei luni cu 5,4%.

Astfel, dacă în intervalul iulie-septembrie veniturile medii lunare ale unei gospodării erau de 2.268 lei, în perioada octombrie-decembrie acestea au urcat la 2.390 lei. Din acestea, 80% au fost venituri în bani, iar restul de 20 au reprezentat aporturi în natură, potrivit INS.

Orăşenii câştigă mai bine

Familiile care locuiesc în oraşe au avut venituri mai mari în ultimul trimestru din 2009, comparativ cu cele din mediul rural. Veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 26,9% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural.

Cea mai mare parte a veniturilor orăşenilor, circa două treimi, au provenit din salarii, în vreme ce principala sursă a veniturilor familiilor de la sate a reprezentant-o producţia agricolă, care a asigurat 38,1% din totalul veniturilor.

Din banii câştigaţi, familiile au alocat aproape 90% pentru a acoperi cheltuielile. Acestea au fost, în ultimele trei luni ale anului trect, în medie, de 2.143 lei lunar pe gospodărie, respectiv 738 lei pe persoană.

Pe ce au dat banii românii:

  • bunuri alimentare şi băuturile alcoolice
  • bunuri nealimentare
  • servicii
  • taxe, impozite, contribuţii, cotizaţii la stat
  • hrana animalelor şi păsărilor
  • plata muncii pentru producţia gospodăriei
  • produse pentru însămânţat, servicii veterinare
  • investiţii (achiziţia de locuinţe, terenuri, echipament necesar producţiei gospodăriei, acţiuni)

Ne puteți urmări și pe Google News