Majoritatea românilor (73%) cred că dependenţa energetică le va afecta viaţa în următorii 10 ani, într-o mai mare măsură decât o criză economică (70%), fundamentalismul islamic (33%), terorismul sau programul nuclear al Iranului, potrivit unui sondaj dat publicităţii ieri, de think-tank-ul american German Marshall Fund.
Temerile românilor în privinţa dependenţei energetice sunt împărtăş ite de 87% dintre americani şi de 82% dintre cetăţenii celor 12 state europene vizate de studiu. Îngrijorarea privind energia este vizibilă şi în relaţia românilor, şi a europenilor în general, cu principalul furnizor de petrol şi gaze al UE - Rusia.
Concret, 69% dintre români, în creştere cu 12 procente faţă de anul trecut, se tem de Rusia, în calitatea ei de furnizor de energie, temere împărtăşită în special de polonezi (81%) şi de germani (78%). În plus, 55% dintre români - în creştere cu 7 procente faţă de anul trecut - şi 58% dintre europeni se tem de comportamentul Rusiei în raport cu vecinii săi. Asta, în condiţiile în care sondajul a fost realizat înainte de războiul din Georgia. Prietenie contra energie În relaţie cu ţările producătoare de energie, românii se dovedesc a fi pragmaticii lumii. Mai exact, 54% dintre români cred că propriul guvern ar trebui să consolideze relaţiile cu ţările care le oferă petrol şi gaze, chiar dacă guvernele acestora sunt nedemocratice. Doar bulgarii (48%) şi slovacii (42%) se mai apropie de acest procent, în vreme ce majoritatea statelor occidentale favorizează mai degrabă o reducere a dependenţei, chiar dacă preţurile la energie ar creşte brusc, în urma unei astfel de mişcări.
La capitolul relaţii cu Moscova, europenii (65%) favorizează o creştere a susţinerii UE pentru forţele democratice din Rusia şi resping (50%) o izolare a acestei ţări pe scena internaţională, un scenariu favorizat într-o mai mare proporţie (47%) de americani. Atât americanii, cât şi europenii - inclusiv 67% dintre români - sunt de acord însă cu susţinerea democraţiilor vecine, precum Georgia şi Ucraina. În contextul actualelor probleme internaţionale, sondajul men- ţionează o creştere cu 4% a sus- ţinerii europenilor pentru NATO, precum şi o creştere, tot cu 4 procente, a susţinerii pentru consolidarea relaţiilor cu SUA.