Romanii, fata in fata cu "Teroarea neagra"

Romanii, fata in fata cu "Teroarea neagra"

Rugbistii tricolori vor infrunta, astazi, la Cupa Mondiala, cea mai puternica echipa din lume, Noua Zeelanda.

Romania va da piept astazi (ora 14.00, la Toulouse, in direct la TVR 2) cu Noua Zeelanda, in ultimul meci al tricolorilor la turneul final al Cupei Mondiale la rugby. Dupa doua infrangeri (18-24 cu Italia si 0-42 cu Scotia) si o victorie (14-10 cu Portugalia), echipa „frunzei de stejar” viseaza sa moara frumos, in fata celei mai spectaculoase reprezentative din istoria acestui sport.

ENTUZIASM. Jucatorii tricolori sunt mandri ca pot sta fata in fata cu „ferigile”, rugbisti pe care ii vad doar la televizor. Marius Tincu se arata entuziasmat: „Este un moment unic. Respectam valoarea adversarului, dar asta nu inseamna ca nu vom lupta. Vom merge pana la capat”.

RUSINE. La Cupa Mondiala din urma cu patru ani, Romania a fost spulberata de Australia, scor 8-90. Acesta este cel mai sever esec suferit de tricolori in aceasta competitie.

Ne puteți urmări și pe Google News

PRESTIGIU. Noua Zeelanda este principala favorita la castigarea competitiei gazduite de Franta. Selectionata „All Blacks” are in rugby-ul mondial o pozitie asemanatoare cu cea ocupata de Brazilia in fotbal. In jurul echipei din Emisfera Sudica exista o publicitate fantastica. Un singur exemplu este elocvent: intre firma de echipament Adidas si federatia neeozeelandeza exista un contract de publicitate in valoare de 200 de milioane de dolari, valabil pe noua ani!

HAKA. Echipa Noii Zeelande si-a castigat cei mai multi admiratori datorita stilului de joc spectaculos (manevreaza balonul la mana, nu il degajeaza) si a dansului haka executat de jucatori inaintea fiecarui joc. Haka a devenit deja o marca, acest ritual maori (populatia bastinasa din Noua Zeelanda) fiind cel mai pitoresc moment din rugby. Prin haka, neozeelandezii isi arata dorinta de victorie. De asemenea, dansul maori este un mod propriu de motivare si concentrare, dar si de intimidare a adversarului.

Spectacolul haka in rugby dateaza de peste o suta de ani. Istoria spune ca neozeelandezii au facut pentru prima data celebrul dans (creat de capetenia Te Rauparaha, din tribul Ngati Toa) inaintea unui meci cu Australia, pentru a-i enerva pe „canguri”.

In dansul haka, mainile, picioarele, limba, ochii si vocea joaca un rol central, pentru a-si provoca rivalul la lupta dreapta. In urma cu doi ani, „teroarea neagra” a introdus o noua versiune haka, mult mai agresiva, la finalul careia fiecare jucator mimeaza o actiune de decapitare directionata spre adversari.

„All Blacks” n-au dansat haka pe teren o singura data: pe 25 noiembrie 2006, inaintea partidei de la Cardiff, cu Tara Galilor. Pentru a-i scoate din pepeni pe vizitatori, gazdele le-au cerut „ferigilor” sa-si sustina ritualul intre cele doua imnuri. Neozeelandezii au refuzat si, astfel, au ales sa danseze la vestiare, inainte de iesirea pe teren.

MIRCEA PARASCHIV:

„Vom pierde, dar va fi un privilegiu”

Antrenorul Mircea Paraschiv, unul dintre cei mai mari rugbisti tricolori si fost selectioner al nationalei, este convins ca „frunza de stejar” are de castigat in urma confruntarii cu Noua Zeelanda.

„Jucatorii nu trebuie judecati pentru rezultatul care se va inregistra in partida cu neozeelandezii. Trebuie facuta o analiza doar pentru primele trei jocuri. Vom pierde cu All Blacks, dar va fi un privilegiu. Nu trebuie sa ne facem probleme pentru rezultat. Este onorant sa jucam impotriva celei mai impresionante echipe de rugby. Doar o data in viata ai aceasta sansa. Eu am fost mai norocos: am jucat in ‘75 si ‘81 impotriva neozeelandezilor, iar in 2000 am fost antrenor”, a declarat Paraschiv.