Evenimentul Zilei > Actualitate > A ajuns şi la ei strânsul curelei. Românii despre criza din Europa: „E jalee!…”
A ajuns şi la ei strânsul curelei. Românii despre criza din Europa: „E jalee!…”

A ajuns şi la ei strânsul curelei. Românii despre criza din Europa: „E jalee!…”

DEZOLANT. Poate nu ştiaţi, dar strânsul curelei în Europa a început să se simtă la fel de dur ca şi în România prin 2009. Diaspora îşi deplânge soarta, dar merge înainte

Jurnalistul Ionuţ Teianu trăieşte din 1991 în Franţa şi spune că aici criza se simte abia de doi ani, cu adevărat, însă a adus cu sine schimbări dramatice în viaţa oamenilor: locuinţele sau scumpit, băncile nu dau împrumuturi decât cu supragaranţii, iar patronii nu mai angajează decât pe perioade determinate scurte.
Cel mai bine se vede criza în rândul clasei de mijloc, dominantă în Franţa: oamenii au rărit simţitor ieşirile la restaurant. "Toată lumea merge mai puţin la restaurant, acesta e primul lucru vizibil. Acum e văzută ca un lux", explică Ionuţ Teianu.
"Băncile nu mai dau împrumuturi fără garanţii severe şi fără ca solicitantul să aibă deja o treime din valoarea apartamentului, ceva imposibile. Se cer contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, care sunt din ce în ce mai rare. Noile contracte se fac din ce în ce mai mult pe perioade determinate, care merg la maxim 2 ani. Chiriile au crescut. Dacă până acum câţiva ani un francez plătea o treime din salariu pe chirie, acum dă jumătate. Salariile scad, deja toţi se aşteaptă să fie anunţaţi că li se taie veniturile", mai povesteşte românul stabilit în capitala Franţei.
Efectele sunt dramatice pentru cei cu venituri mici sau pentru familiile monoparentale. "Campingurile sunt locuite de cei care şi-au pierdut locuinţele", mai relatează Teianu. Viaţa pentru francezi a devenit foarte u m p ă . Preţurile alimentelor au crescut, iar benzina a ajuns la 2 euro litrul. Oamenii nu îşi mai permit vacanţe lungi, iar dacă pleacă îşi asigură hrana din hypermarket.
ITALIA: UNDE TE ÎNTORCI, AUZI DE CRIZĂ
"Căpşunarii" suferă cumplit în Spania
În Spania şi Italia nu se mai găsesc locuri de muncă şi salariile au scăzut. Francezii încep să se uite urât la străini pentru că le iau locurile de muncă. Şi în Anglia nivelul de trăi a scăzut. Dar românii din diaspora spun că "afară" parcă pâinea e mai albă decât în România.
Spaniolii nu mai au bani de benzină
În Spania lucrurile stau rău. Mulţi români au rămas fără locuri de muncă iar alţii s-au trezit cu salariul la jumătate. Andrei Munteanu stă în Barcelona de 6 ani. Lucrează la o fabrică de confecţii metalice iar când s-a angajat prima data câştiga 1.500 de euro. Acum a ajuns la 1.000 dar alţi români trăiesc din ajutorul de şomaj.
"E dezolant ce vezi în jurul tău. Preţurile au crescut atât de mult încât mulţi au renunţat să mai folosească maşinile. Salariile au scăzut şi pentru spanioli. Mulţi patroni preferă însă să îşi păstreze angajatul din România pentru că îl plăteşte mai puţin", spune acesta.
S-ar întoarce şi mâine
Camelia Stan stă în Italia de 5 ani şi spune că s-ar întoarce şi mâine acasă dar se teme că aici chiar ar muri de foame. A rămas fără loc de muncă de jumătate de an şi în tot acest timp nu a reuşit să îşi găsească altceva. "Am o fiică aici şi 2 nepoţi. Când am ajuns, luam şi 1.000 de euro pe lună, acum nu mai găseşti aproape nimic peste 600. Unde te întorci, auzi de recesiune, Berlusconi ne mai proteja. Nu avem nici bani să platim asigurarea la maşină". Aduce bani doar soţul care câştigă 900 de euro lunar.
AU AVUT DE UNDE SĂ SCADĂ
Anglia: e mai rău, dar nu dramatic
Doar în Anglia lucrurile par a sta mai bine. "Aici nu se vorbeşte de criză atât de mult. Aud de subiectul acesta cand vorbesc cu cei din ţară. E drept, unii o duc mai greu decât înainte, dar criza la ei nu e ca la noi pentru că ei au avut de unde să cadă. Şi aici preţurile au crescut şi au scăzut salariile, însă nu e o catastrofă. O problemă mare a românilor de aici e că nu sunt angajaţi cu carte de muncă, muncesc la negru mulţi ani înainte de a intra în legalitate", spune Valentin, un român care face taximetrie în Londra. Câştigă 1.000 de lire pe lună, însă munceşte 80 de ore săptămânal.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: