Românii cu rate la bănci, direct vizați! Anunțul devastator făcut de BNR. Nu s-a mai întâmplat de 9 ani
- Emma Cristescu
- 1 aprilie 2022, 23:40
Indicele ROBOR la şase luni a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani. Este vorba de un record negativ care va distruge planurile românilor care au rate la bănci. BNR a transmis ultimele informații.
Foarte mulți români au rate la bănci și se descurcă greu cu banii. În aceste vremuri dificile, BNR a anunțat un record negativ, lucru care nu s-a mai întâmplat de 9 ani în țara noastră.
Indicele ROBOR la şase luni a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani.
De asemenea, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat vineri la 4,60%. Totuși, ROBOR la şase luni a atins un nou record, arată datelor BNR.
Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,69%, de la 4,68% cât a fost în şedinţa precedentă, fiind practic cea mai mare valoare din 2 august 2013 şi până acum.
La începutul lunii martie indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a început războiul în Ucraina, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 4,73%. Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.
Rate uriașe pentru români
Indicele interbancar IRCC a ajuns, joi, la 1,86% de la 1,17%, iar acest lucru înseamnă că ratele vor creşte, de azi, 1 aprilie, cu aproximativ 100 de lei pentru cei care au credite luate începând din mai 2019. Excepţie fac cei care au credite cu dobânda fixă.
Banca Centrală a decis ca Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) să fie de 1,86%, dar se anticipează că va ajunge la 2,5%.
Indicele interbancar IRCC este calculat o dată la trei luni de Banca Centrală. Schimbarea a fost făcută de guvernul Dăncilă. Românii se descurcă cu greu și au restanțe uriașe la plata creditelor, dar Guvernul nu are de gând să amâne ratele, potrivit BNR.