Românii, codaşii Europei la folosirea calculatorului. Cum profită escrocii
- Antonia Hendrik
- 1 noiembrie 2024, 20:48
Românii nu par interesați să învețe cât mai multe din tainele calculatorului, ca dovadă și numărul mare de escrocherii în mediul online, unde mii de oameni rămân fără bani în conturi sau sunt ademeniți cu tot felul de oferte.
Românii habar n-au ce înseamnă phishing sau spoofing
Datele Eurostat arată că foarte puținî lume stăpânește asemenea abilități, mai exact, șapte din 10 români nu știu cum se folosește un calculator și cad în capcana escrocilor.
Mai mult decât atât, românii habar n-au ce înseamnă phishing sau spoofing, termeni care au ajuns în limbajul nostru cotidian în ultima perioadă, mai ales în rândul tinerilor.
Acesta este și motivul că românii sunt cel mai ușor de păcălit în mediul online. Unii pierd toate economiile pentru că nu ştiu să folosească dispozitivele digitale.
În top trei locuri în Uniunea Europeană, în ceea ce privește competențele digitale ale populației, sunt următoarele state:
- Olanda- 83%,
- Finlanda- 82%,
- Danemarca- 70%.
Românii habar n-au ce înseamnă phishing sau spoofing
Calculatoarele sunt încă un mister pentru mulți români
Nu mai vorbim despre populaţia de la sate şi despre lipsa educaţiei din şcoli, fiind practic principalele motive pentru care suntem la coada Europei. Pentru că doar trei din 10 români au cunoştinţe generale de folosire a unui calculator, potrivit datelor Eurostat din 2023.
Datele arată că cele mai scăzute competențe digitale le au cei din mediul rural, apoi cei din orașele mici și cei din orașele mari. În mediul rural, doar 21% dintre români se descurcă la un calculator.
Așadar, se poate spune că românii sunt în topul analfabeților digitali, spre deosebire de Olanda. Aici, 83% dintre cetățeni știu să folosească sistemele digitale, după cum arată topul de mai sus.
Românii sunt foarte ușor de păcălit
Un exemplu recent este cel al unei femeie de 73 de ani din Vaslui, care a lucrat o viaţă în Italia reușind să economisească 10.000 de euro. A văzut pe internet o reclamă care promitea un câştig mare dacă investești în petrol.
A crezut, a accesat și imediat a primit un telefon de la escroci. Femeia le-a dat infractorilor, fără să îşi dea seama, datele contului ei personal și așa a rămas fără economii. În această situație sunt sute de români care au crezut în ofertele escrocilor cibernetici.
Datele Eurostat sunt foarte clare: șapte din 10 români, cu vârste între 16 şi 74 de ani, nu ştiu cum să navigheze în mod sigur pe internet, iar cei mai mulţi români folosesc calculatoarele doar pentru a interacționa pe social media.