Escrocherii cu vacanțele de Crăciun și Revelion. Cum acționează hackerii
- Iulia Moise
- 13 octombrie 2024, 15:10
Specialiștii în fraude informatice atrag atenția că vacanțele de Crăciun și Revelion, cumpărate pe internet, au devenit o țintă predilectă pentru escroci.
Escrocherii cu vacanțele de Sărbători
Aceștia clonează paginile de internet ale facilităților de cazare, prin furt de identitate cibernetică. Apoi lansează oferte „de nerefuzat”, cu prețuri sub cele ale pieței, iar utilizatorii fără experiență le cad în plasă, bucurându-se de chilipir.
Dacă nu verifică telefonic ofertele și au și obiceiul de a plăti în avans, prin tranzacții online, românii încântați de ofertele acestor infractori cibernetici pot să rămână fără sume semnificative de bani, pentru că cele câteva zile de sărbătoare petrecute la o pensiune sunt o cheltuială care se simte la buzunar.
O altă metodă folosită de hackeri este furtul de date personale, tot prin intermediul siteurilor de turism sau paginilor de hoteluri și pensiuni clonate. Dacă victimele fac greșeala de a-și oferi datele personale pe un astfel de site fake, escrocii le pot folosi apoi pentru diverse achiziții, iar păgubiții se pot trezi cu pagube și mai mari decât costul unei vacanțe de Crăciun sau Revelion.
Cum te poți apăra de hackeri și escroci
Autoritățile din domeniu atrag atenția, mai ales în această perioadă în care tot mai mulți români se grăbesc să-și fac o rezervare pentru Sărbători, că graba sau dorința de chilipir vă pot costa scump.
Ei le recomandă utilizatorilor să verifice de fiecare dată ofertele, mai ales dacă acestea par prea bune pentru a fi adevărate. Pentru că, de obicei, nu sunt. Ci e vorba despre escrocherii online.
Așa că cel mai bine este ca utilizatorul care dorește să facă o rezervare să verifice dacă respectiva unitate de cazare există, căutând pagina hotelului sau pensiunii pe rețelele sociale și dând un telefon la numerele de contact de pe acestea. Mai ales că paginile de pe Facebook și Insragram sunt mai greu de clonat.
Nu vă plătiți vacanțele în avans!
De asemenea, specialiștii în securitate cibernetică ne sfătuiesc să nu achităm în anticipat concediile, ci - cel mult - să plătim avansul, urmând ca suma integrală să fie plătită după ce ajungem la destinație.
Și proprietarii de pensiuni agroturistice și hoteluri se plâng de acești hackeri care le clonează paginileweb. Ei spun că se confruntă tot mai des cu cazuri de clienți care vor să se cazeze sau să afle mai multe despre unitatea de cazare, și când îi contactează pe adevărații hotelieri, află că au fost victimele unei escrocherii.
Iar purtătorul de cuvânt al Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Mihai Rotariu, a recomandat românilor să folosească instrumente de plată cu limită de sumă.
De asemenea, specialistul a recomandat utilizatorilor să citească și recenziile unităților de cazare și să ia, neapărat, legătura cu recepția hotelului sau cu proprietarii pensiunii prin telefon.