Românii cer banii pentru cazarea refugiaţilor ucraineni. Cozi uriașe în Năvodari

Românii cer banii pentru cazarea refugiaţilor ucraineni. Cozi uriașe în Năvodari Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Românii au venit să-şi deconteze banii pentru găzduirea refugiaţilor, dar s-au ales cu cozi uriașe și ghișee închise. Mai mult, aceștia au fost nemulțumiți de organizarea autorităților.

Românii din Năvodari au venit să-şi deconteze banii pentru găzduirea refugiaţilor. Ei au fost nevoiți să stea la coadă ore în șir, din cauza personalului lipsă, și au chemat poliția.

În Năvodari se află aproximativ 7.000 de cetățeni ucraineni care stau în chirie la persoane fizice. Românii care îi ajută pe refugiați primesc bani de la Inspectoratul de Urgenţă, dar primăriile se ocupă de livrări. Problema s-a rezolvat după ore în șir de stat la coadă, potrivit A3.

Câți bani primesc românii care-i găzduiesc pe ucraineni

Amintim că românii care găzduiesc ucraineni primesc sume uriașe de la stat și nu trebuie să îi declare la ANAF. Guvernul decontează zilnic pentru fiecare refugiat 50 de lei pentru cazare și 20 de lei pentru mâncare. Suma plătită pentru cazarea unui refugiat ajunge la 2.100 de lei pe lună, bani neimpozabili.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți români bagă și șase refugiați în două camere pentru a beneficia de mai mulți bani, mai exact de 12.600 de lei.

Sursa foto: Inquam photos

O familie dintr-o comună din Sibiu câștigă lunar de la stat peste 30.000 de lei pentru găzduirea refugiaților. „O familie cu 13 membri. Este un imobil cu locuinţe multiple. Dat fiind faptul că sunt doar 3 adulți și 2 și restul copii, au posibilitate să trăiască civilizat”, a spus Valentin Dumitru Ioan Ivan, primar Sadu. Sibiu.

Cei mai mulți bani i-au câștigat proprietarii din București, Constanța, Suceava, Cluj și Sibiu. Cu toate astea, primarii au declarat că refugiații nu vor să stea în locații sărăcăcioase și că preferă luxul din Mamaia.

„Nu am primit nicio solicitare. Nu avem refugiați în localitate. Refugiații ucrainieni preferă să stea în Mamaia, preferă să stea în Mamaia Nord, în clădiri de lux. Și pe noi doar ne tranzitează”, spune Daniel Gheorghe Georgescu, primar Vama Veche. Pe lângă cazare, ei primesc mâncare și alte ajutoare.

Autoritățile din România așteaptă un număr mare de refugiați ucraineni și în 2023.