Românii au protestat împotriva războiului din Gaza
- Adam Popescu
- 9 ianuarie 2009, 16:44
„OK, we cut power and gas. What’s next?” „Heads!”. Acesta este un dialog purtat de doi soldaţi israelieni, desenaţi pe o pancartă ţinută în mâini de o tânără care a participat astăzi la mitingul organizat împotriva războiului din Fâşia Gaza, în Piaţa Victoriei.
Aproximativ 100 de persoane au protestat în faţa Guvernului, într-o manifestaţie organizată de Comisariatul pentru Societatea Civilă, în semn de solidaritate cu victimele din Gaza, dar şi pentru a cere încetarea focului.
„Acest miting nu este anti-Israel, este anti-război”, a precizat în repetate rânduri comisarul general şef al CSC, Emilian Prodan. „Suntem împotriva măsurilor militare de a distruge puncte şi centre civile şi suntem solidari faţă de cetăţenii palestinieni şi israelieni care i-au pierdut pe cei dragi. Nu ne interesează politica şi ceea ce se întâmplă între cele două state, ne interesează ca acolo să nu mai moară civili. Este clar că au scăpat lucrurile de sub control”.
”Israel = terror and error”
Oamenii veniţi au scandat în română, engleză şi arabă lozinci precum „Palestina liberă” sau „Fără violenţă”. Mesajele de pe pancarte erau îndreptate împotriva armatei israeliene, a războiului dus de acesta în Gaza, dar şi împotriva NATO, care era numit „terorist autorizat”. Altele puneau semnul egal între situaţia din Palestina şi Holocaust („Palestina Holocaust”), sau erau îndreptate împotriva Israelului (”Israel = terror and error”).
Prodan a fost nemulţumit de multe dintre scandări şi a declarat că organizaţia nu îşi asumă niciun fel de responsabilitate faţă de lozincile strigate de participanţi în arabă, „probabil împotriva statului Israel”: „O să încercăm să intervenim să oprim această manifestare care se pare că se transformă dintr-una solidară, care vine din partea societăţii civile, într-una anti israeliană, ceea ce nu sunt de acord. Vom încerca să oprim aceste scandări care nu fac bine deloc imaginii noastre şi ţării”. Mitingul a continuat însă.
Majoritatea participanţilor era formată din cetăţeni români cu dublă cetăţenie. „Cel puţin zece dintre cei care sunt de faţă sunt persoane care şi-au pierdut fraţi, rude în atacurile din Fâşia Gaza. Am stat de vorbă cu câţiva palestinieni care sunt îndureraţi, nu pot să ajungă să îşi vadă morţii, să-şi ia un rămas bun de la aceştia. Sunt foarte multe familii sărace care nici nu-şi pot permite acel lux, între ghilimele, de a-şi îngropa morţii şi trebuie să-i incinereze”, a explicat Prodan.
„Oamenii sunt răniţi şi trebuie să îşi spună of-ul. Sunt tătari din Dobrogea, sunt cetăţeni palestinieni, libanezi, din Maroc. Sunt cu dublă cetăţenie, locuiesc în România, sunt la studii sau este vorba de căsătorii mixte”, a spus şi Jurdi Bassam, medic şi membru în CSC.
Câteva dintre mesajele protestatarilor:
• Războiul ucide. Opriţi războiul din Gaza • Stop killing inocents. Protect civilian life • Stop killing children • The world does not need another war • Civilii nu au ce căuta în războiul vostru. Opriţi măcelul din Gaza • Civilii nu sunt vinovaţi pentru crimele voastre • Peace and justice in Gaza • What’s my guilt? • Unde vă e conştiinţa? • Opriţi genocidul • Aceştia sunt soldaţi?
Un medic s-a oferit să meargă în Gaza
Bassam a citit apoi la megafon un text scris pe o foaie de hârtie şi s-a oferit să plece în Fâşia Gaza pentru a îngriji răniţii de acolo, în cazul în care Guvernul se decide să trimită ajutoare: „Conflictul din Gaza ne-a arătat încă o dată că legile internaţionale şi rezoluţiile ONU, pactul de la Geneva, sunt încălcate în fiecare zi. Au fost bombardate case, adăposturi ONU, spitale, şcoli, lăcaşuri sfinte. Au fost atacate ambulanţe, au fost ucişi medici. În acest război au murit peste 700 de oameni, majoritatea copii cu mamele lor şi în general, oameni nevinovaţi şi neînarmaţi. Este timpul să spunem stop războiul. Dacă Guvernul României şi domnul preşedinte Băsescu hotărăsc să trimită ajutoare umane, ne oferim sprijinul cu resurse umane, inclusiv personal medical, şi eu sunt primul medic dispus. Pace vouă, pace nouă, pace tuturor”, a exclamat Bassam.
„Noi vrem pace. Noi cerem pace. Nu vrem să moară copiii noştri, nici copiii la orice ţară, nici copil israelian, noi suntem împotriva la război. Teroristul guvern israelian. Vrem să trăim bine, atât. Trăiască România. Eu sunt cetăţean român de origine palestiniană. Casa, masa, atacat cu rachete israeliene, acum câteva zile. De şase ani nu am văzut familia mea. N-am voie să mă duc în ţară. Noi n-avem voie să ne ducem acolo. Asta-i terrorist. Mama mea s-a atacat puţin [n.r. a fost rănită uşor], altă familie s-a murit”, a povestit, cu o voce indignată şi tremurândă, unul dintre manifestanţi. „Ne rugăm pentru românii aflaţi acolo”
Un alt participant, Abu Bakr Kasen, este chirurg plastician la Spitalul de Arşi. S-a născut în România, dar a dobândit şi cetăţenia palestiniană, iar acum are prieteni şi rude acolo: „Am încercat să arătăm lumii cam ce suferă poporul palestinian sub atacurile maşinăriei israeliene. Ce se întâmplă acolo este pur şi simplu un masacru contra civililor şi nicidecum un război contra teroriştilor. 46% din totalul morţilor sunt copii şi femei. Mai puţin de 6% sunt morţi militari, care sunt ţintă. Este o închisoare mare. Vrem să transmitem mesajul lor de suferinţă umană către poporul român. Ne rugăm pentru românii aflaţi acolo, aşa cum ne rugăm şi pentru toţi ceilalţi”.
Nakechban Di Joul este directoare a grădiniţei Semiluna, cu program în limba arabă. Are dublă cetăţenie, româno-siriană, dar are mulţi prieteni în Palestina, cu care vorbeşte pe Internet şi care îi trimit fotografii de acolo: „Vrem să ajutăm palestinienii, măcar să ne audă toată lumea. Ce vină au copiii, să moară în fiecare zi? E foarte mare păcat ce se întâmplă acolo”.
Au venit însă şi oameni care nu aveau nicio legătură directă cu războiul din Gaza: „În primul rând, ceea ce am văzut la televizor a impresionat orice român, nu numai pe mine. În al doilea rând am făcut parte din Revoluţia română, deci voi lupta întotdeauna pentru libertate. Nu am rude, sunt un simplu român, trecător dacă vreţi să spuneţi. Dar am venit eu, pentru mine, ca să pot să ajut măcar cu prezenţa. Sunt pentru oprirea războiului de acolo. Toate statele lumii ar trebui să ia atitudine faţă de război”, a spus Nora Mişkovski, Preşedinta Asociaţiei Luptătorilor din Decembrie 1989.
Pentru mai multe imagini, vezi Galeria.