Datele guvernamentale care monitorizează situația de la punctele de trecere a frontierei Marii Britanii în primele șase luni ale anului 2021 ridică semne de întrebare cu privire la posibile „profiluri rasiale” în funcție de care cetățenii Uniunii Europene sunt opriți de agenții de frontieră, relatează The Guardian. Peste 60% dintre aceștia sunt români.
Noile cifre guvernamentale puse la dispoziție de către oficiali, cu privire la situația de la granița Marii Britanii, arată că mai bine de 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați la punctele de frontieră de către agenți, după Brexit, sunt români. Situația ridică semne de întrebare printre avocați, care spun că ar putea fi vorba despre o posibilă „profilare rasială”.
Românii, victimele unei „profilări rasiale” la trecerea punctelor de frontieră ale Marii Britanii
Datele publicate de Guvern arată că, în primele șase luni ale anului, un număr de 7.249 de persoane au fost oprite fie în porturile de feribot, fie în puncte de frontieră și trenuri Eurotunnel și Eurostar. Cifrele prezintă o creștere de cinci ori mai mare decât în aceeași perioadă din 2020, când libera circulație între statele membre ale UE era asigurată pentru toți cei care căutau în mod legitim un loc de muncă în altă țară.
Românii au fost opriți în porturi britanice, inclusiv porturi precum Portsmouth, Dover, Harwich și Holyhead, și au fost supuși controalelor în operațiuni ce poartă denumirea de „controale juxtapuse”, efectuate în locațiile franceze în care operează funcționari britanici, inclusiv Gare du Nord pentru Eurostar, Coquelles pentru Eurotunnel și porturile de feriboturi din Calais și Dunkerque.
Dintre cei opriți în primele șase luni ale anului 2021, 4.482 de persoane proveneau din România. Cifrele au depășit statisticile referitoare la persoanele din Bulgaria, de unde au fost opriți 600 de cetățeni. Alte 400 de persoane din Polonia au fost interogate de agenții de frontieră.
Controalele ofițerilor de frontieră pot fi „traumatizante”. „Profilarea rasială este discriminatorie”
Cetățenii din țările din nordul Europei abia dacă au fost supuși noilor controale ale imigrației - doar cinci danezi au fost opriți, 59 de persoane din Belgia și alte 144 de persoane din Franța au fost interogate de polițiștii de frontieră.
Firma de avocatură Bates Wells a declarat, în urma analizei cifrelor, că deși datele ar putea reflecta un număr disproporționat de mare de români care încearcă să intre în Marea Britanie după ce libera circulație a fost supusă restricțiilor, acestea ridică întrebări cu privire la posibilele profiluri rasiale, aplicate la frontieră.
„Este legitim să se facă verificări generale cu scopul de a controla imigrația ilegală, dar aceste ultime cifre ridică întrebarea dacă există o agendă de fond. Aceste tipuri de controale pot fi traumatizante și există riscul ca ofițerii de imigrare să vizeze persoane nevinovate. Profilarea rasială este discriminatorie și trebuie eliminată din fașă dacă se întâmplă”, a declarat Chetal Patel, avocat specializat în imigrație și partener la Bates Wells.
Datele nu oferă o defalcare a naționalităților care se întorc sau vin pentru prima dată în Marea Britanie în 2021 și nici nu oferă cifre despre sosirile de pe aeroporturi. Notele explicative arată că „nu toate persoanele vor fi fost reținute într-o cameră de așteptare” și că „unele dintre cele refuzate vor primi ulterior permisiune pentru intrarea în Regatul Unit, altele vor primi acceptul sub condiții de eliberare pe cauțiune pentru imigranți, în timp ce altora li se va refuza intrarea” în teritoriu.
Motivele pentru care românii sunt supuși controalelor agenților de frontieră. Câți cetățeni au vrut să se stabilească în străinătate
Unul dintre motivele pentru care agenții de frontieră demarează controale în acest fel este reprezentat de lipsa de conștientizare sau confuzia cu privire la schimbarea regulilor de circulație, impuse de la 1 ianuarie. Un alt posibil motiv ar fi numărul mare de români care obțin statut de stabilire sau pre-stabilire în Marea Britanie, însă care se întorc în teritoriu după Crăciun sau Paști.
Pe 30 iunie, datele Ministerului de Interne britanic arătau că românii reprezintă a doua cea mai mare categorie de solicitanți ale vizelor de ședere în Marea Britanie - este vorba despre 1,067 milioane de persoane care au înaintat un astfel de demers.
Deși vizele nu sunt necesare pentru vizitele de până la 90 de zile sau pentru cei care locuiesc deja în țară cu statut de „pre-stabilit” sau „stabilit”, la începutul acestui an, polițiștii de frontieră au fost acuzați că au fost foarte severi cu migranții, după ce s-a dovedit că rețineau cetățeni UE care făceau călătorii scurte în Marea Britanie, pentru a-și vizita prietenii, familia sau partenerii.
The Guardian a raportat în luna mai că cetățenii UE erau trimiși în centre de îndepărtare a imigranților și ținuți în camere de detenție din aeroporturi. „În mod clar, mai sunt multe de făcut pentru a-i educa pe oameni cu privire la ce să se aștepte, astfel încât să nu fie prinși”, a transmis o sursă. Ministerul de Interne din Marea Britanie a fost contactat pentru a comenta situația în cauză, însă până la momentul redactării acestui articol nu a oferit o poziție oficială.