Boris Johnson e „indignat”. Pregătește presiuni asupra Franței, din cauza sutelor de migranți care traversează Canalul Mânecii. FOTO

Boris Johnson e „indignat”. Pregătește presiuni asupra Franței, din cauza sutelor de migranți care traversează Canalul Mânecii. FOTO Sursa: Arhiva EVZ

Marea Britanie face presiuni pe Franța pentru a-și intensifica eforturile în ceea ce privește prevenirea imigrației. După Brexit, premierul Boris Johnson a făcut o prioritate din lupta împotriva migranților, însă oficialul a transmis că este „indignat și frustrat” de atitudinea infractorilor care „iau bani de la oamenii disperați pentru a-i ajuta să efectueze o (n.r. manevră) foarte periculoasă” în contextul în care, săptămâna trecută, sute de persoane au traversat Canalul Mânecii în bărci mici. Și România este victimă a filierelor de traficanți.

Odată cu favorizarea condițiilor meteorologice, autoritățile au înregistrat un flux constant de migranți care traversează Canalul Mânecii, relatează BBC. Săptămâna trecută, luni, 785 de persoane au sosit în teritoriu, în 27 de ambarcațiuni, în timp ce autoritățile franceze au împiedicat 378 de persoane să traverseze canalul, potrivit informațiilor transmise de Ministerul de Interne.

Zeci de migranți au fost surprinși, marți, de către jurnaliștii BBC, sosind în Kent. Corespondentul Jon Donnison a văzut între 30 și 40 de persoane sosind la Dover. „Prima navă a Forțelor de Frontieră a zilei a sosit în portul Dover. Se pare că transporta poate 30 sau 40 de migranți care au fost ridicați”, a declarat jurnalistul BBC. Alte 31 de persoane au fost aduse la mal la Kingsdown de către RNLI.

Peste 12.500 de migranţi au trecut, clandestin, Canalul Mânecii în anul 2021, potrivit datelor obţinute de televiziunea britanică Sky News.

Tensiunile dintre Marea Britanie și Franța cresc. Boris Johnson, „indignat” de valurile de migranți care vor să ajungă în „tărâmul făgăduinței”

Duminică, 158 de persoane au fost preluate în patru ambarcațiuni, la patru zile după ce alte șapte persoane au fost „interceptate”. Ministrul de interne, Priti Patel, urmează să se întâlnească, miercuri, cu omologul său francez în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne din G7, pentru a discuta despre valurile de migranți.

În Camera Comunelor, premierul Boris Johnson a declarat: „Prietenii noștri de peste Canalul Mânecii din Franța se confruntă cu o problemă foarte dificilă”.

„Un număr mare de oameni doresc să vină în această țară și facem tot ce putem pentru a-i încuraja pe francezi să facă ceea ce este necesar și să le împiedice trecerea.

Știu că ministrul de interne lucrează non-stop pentru a se asigura că nu numai că îi încurajăm pe francezi să își înăsprească „nervii” și să împiedice oamenii să facă această călătorie, dar folosim și toate tacticile posibile pe care le avem la dispoziție”, a oferit asigurări Boris Johnson, după ce și-a exprimat indignarea față de fenomen.

România, pe harta ilegală a migrației internaționale

România se află pe o hartă ilegală a migrației internaționale, iar Franța este una dintre destinațiile unde vor să ajungă migranții care au trecut și prin țara noastră. Românii sunt victime ale filierelor de traficanți, uneori sunt chiar părtași la aceste treceri frauduloase.

Migrant: „UK.”/ Reporter: „Vrei să ajungi în UK? Ai urmat același traseu prin România?”/ Migrant: „Da.”

Migranții aflaţi deja în Franţa încearcă pe toate căile să ajungă la Calais, ultimul punct de care trebuie să treacă pentru a ajunge în Marea Britanie. De multe ori, sunt transportați în camioanele de marfă, iar şoferii români nu îi împiedică să urce în TIR-uri de teama amenințărilor la adresa propriilor vieți.

La câteva minute după ce au plecat din port, navigatorii au nimerit în mijlocul unei operațiuni de salvare a migranților de pe mare. N-a mai trecut mult și au descoperit o ambarcațiune abandonată.

Reporter: „Cât de des vedeţi o barcă abandonată, ca aceasta?”/ Navigator: „Tot timpul. Mai ales când este vreme bună.”

Migrant: „N-a fost un plan bun pentru noi... Aşa că până la urmă am ajuns aici.”/ Reporter: „Cât timp ai fost în Franţa, înainte să traversezi (Canalul Mânecii)?”/ Migrant: “Vreo 15 zile.”