Românii ajunși vedete pentru un presupus trafic de arme au fost condamnați. Deciziile instanței
- Nicolae Comănescu
- 15 februarie 2021, 19:54
Românii despre care jurnaliștii britanici spuneau că fac trafic de arme au fost condamnați de Curtea de Apel București.
Condamnări primite despre românii care ar fi fost implicați în trafic de arme. Conform unui material ce a fost difuzat în anul 2016 de jurnaliștii britanici de la Sky News. Despre acești cetățeni s-a spus că ar fi implicați în activitatea ilegală menționată mai sus. Așadar, astăzi, Aurelian Mihai Szanto şi Levente Pantics au fost condamnaţi la câte 10 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei. Cu un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Decizia a fost dată de Curtea de Apel București.
Decizia nu e definitivă și la ea se poate face apel.
Ce verdicte au mai fost date în acest caz
Attila Csaba Pantics a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune. Cu un termen de supraveghere de 4 ani. Perioadă în care el trebuie să presteze 80 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii. În cazul acestuia, pedeapsa a fost mai mare, deoarece avea o condamnare într-un alt dosar.
Altfelm toţi trei au fost achitaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi comunicarea de informaţii false, conform Agerpres.
Magistrații au mai decis confiscarea specială de la Marcel Ferdinand Furman a unei puşti marca RATMIL UM Sadu. Model „C.U.R. 1”, cal. 7,62x39, seria 7926, indisponibilizată printr-o ordonanţă din data de 3 octombrie 2016 şi depusă la IGPR - DCJSEO.
Românii implicați în trafic de arme sau denigrarea țării
Judecătorii au mai hotărât ridicarea măsurilor asiguratorii instituite în cauză asupra sumelor de bani indisponibilizate şi asupra bunurilor folosite de inculpaţi la săvârşirea infracţiunilor, cu excepţia puştii marca RATMIL UM Sadu.
În 2016, după difuzarea materialului respectiv procurorii DIICOT au deschis o anchetă. Astfel au fost identificați românii care apăreau în reportaj. Oamenii legii spuneau că reportajul a fost fals. Iar materialul a fost realizat de jurnaliştii britanici pentru a arăta că România este o ţară nesigură, vulnerabilă şi nu asigură securitatea frontierelor exterioare ale UE. În zona flancului estic, unde traficanţii de arme îşi desfăşoară activitatea în mod nestingherit.