România se împrumută tot mai mult. Peste 137.000.000 de euro în prima jumătate a anului

România se împrumută tot mai mult. Peste 137.000.000 de euro în prima jumătate a anului Sursa foto: Ahiva EVZ

În primele șase luni ale acestui an împrumuturile externe ale României au crescut cu peste 2,6 miliarde de euro. Suma totală pe care o datorează țara noastră depășește 137 de miliarde de euro. Analiștii financiari susțin că pentru achitarea acestor împrumuturi va fi necesară mărirea taxelor și impozitelor.

România s-a împrumutat zilnic cu peste 14,6 milioane de euro, numai în prima jumătate a acestui an. Adrian Negrescu, analist financiar, a explicat că țara noastră se împrumută pentru a acoperi datorii din urmă, pentru a acoperi salarii și necesarul de pensii. De asemenea, România a făcut datorii pentru a acoperi tot felul de găuri din economie pe care statul nu reușește să le rezolve prin măsuri de restructurare a activității.

Mai mult decât atât, experții în economie susțin că aceste împrumuturi ar trebui să fie folosite la construirea de autostrăzi, spitale, școli.

Datoriile realizate de România

Fiecare român, indiferent că este pensionar, minor sau în câmpul muncii, este dator în contul țării cu peste 7.200 de euro. Din această sumă, aproape 140 de euro sunt luați numai în primele șase luni ale acestui an. Datoria externă a României este atât de mare, încât întrece jumătate din produsul intern brut (PIB), al țării. Totuși, România va continua să se împrumute, pentru că proiectul de rectificare bugetară anunță un deficit care va crește datoria cu peste jumătate de miliard de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adrian Bența, analist financiar, a declarat că: „Noi, ca țară, consumăm mai mulți bani decât producem, iar diferența o împrumutăm". Totuși, analistul financiar a oferit și o soluție pentru a reduce datoria publică, pentru ca România să aibă cu ce să plătească practic acești bani împrumutați. Astfel, Bența consideră că țara noastră ar trebui să stimuleze investițiile, să creeze locuri de muncă, să ajute economia să performeze, mai ales în această perioadă de criză. Cu toate acestea, economiștii sunt de părere că această datorie va fi plătită tot de populație, prin creșterea taxelor și impozitelor, potrivit TVR.ro.

Datoria externă totală a României, publică și privată, a crescut în perioada ianuarie-iunie 2022 cu 2,64 miliarde de euro, la 137,2 miliarde euro. Din care datoria administrației publice s-a ridicat la 55 de miliarde de euro, în scădere cu 3,7 mld. euro față de nivelul atins la 31 decembrie 2021.