Evenimentul Zilei > Actualitate > România vizează extinderea grantului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova
România vizează extinderea grantului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

România vizează extinderea grantului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Relația dintre România și Republica Moldova a devenit una foarte bună. Potrivit ministrului de Externe Bogdan Aurescu, prezența Maiei Sandu în fruntea Republicii Moldova este o garanție a unor planuri comune între cele două țări. 

România vizează extinderea grantului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Aurescu a amintit de vizita președintelui Klaus Iohannis la Chișinău, pe 29 decembrie, anul trecut, prima vizită a unui șef de stat în Republica Moldova. El a calificat-o ca fiind „excelentă din toate punctele de vedere pentru că a permis exprimarea clară și concretă, pragmatică, a sprijinului pe care România îl acordă agendei pro-reformiste, pro-democratice, pro-europene, a noului președinte al Republicii Moldova”.

Extinderea domeniilor de finanțare

Ministrul român de Externe a spus și că România își dorește încheierea unui nou protocol adițional la Acordul privind grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro, care să permită extinderea domeniilor de finanțare. El a atras atenția că în luna martie acordul își încheie valabilitatea, informează umbrela-stategica.ro.

„Ne dorim încheierea unui nou protocol adițional la Acordul privind grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro, care să ne permită să extindem domeniile de finanțare din acest grant nerambursabil, există în continuare sume de bani disponibile pe lângă cele deja cheltuite pentru grădinițe și pentru alte obiective în Republica Moldova. Sperăm să putem să încheiem acest protocol care să prelungească viața acestui acord din 2010 cât mai curând, pentru că în luna martie acest acord își termină valabilitatea.

Sunt foarte multe obiective pe care le urmărim în așa fel încât cetățenii din Republica Moldova să beneficieze de sprijinul direct de care au nevoie, alături, sigur, de susținerea pe care o acordăm noului președinte al Republicii Moldova”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a mai remarcat că vizita recentă pe care președintele Republicii Moldova a efectuat-o la Bruxelles, urmată de vizita pe care a efectuat-o la Paris, au arătat pe de o parte, reușita efortului de reconectare a Republicii Moldova la politica externă și europeană actuală, dar și ”susținerea pe care noul Președinte o are din partea instituțiilor europene, din partea liderilor europeni”.