Aurescu: Solicit sistarea imediată a acestei practici abuzive! Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a trimis miercuri o scrisoare omologului mexican, Marcelo Ebrard. El și-a reiterat îngrijorarea şi nemulţumirea autorităţilor române cu privire la modul arbitrar în care autorităţile mexicane au refuzat accesul cetăţenilor români în Mexic.

Aurescu a solicitat sistarea imediată a acestei practici abuzive, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

În scrisoare a fost subliniată necesitatea ca aceste decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz.

Ministrul român a cerut asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual.

Aurescu: Solicit sistarea imediată a acestei practici abuzive

Aurescu a mai evidenţiat că „România consideră că deciziile de returnare nu au fost suficient de clar explicate şi comunicate fiecărui cetăţean român implicat sau autorităţilor române şi şi-a exprimat surprinderea faţă de lipsa oricăror semnale prealabile pe acest subiect, din partea autorităţilor mexicane, aşa cum este cutumiar în condiţiile bunelor relaţii existente în mod tradiţional între ţările noastre”.

Ministerul de Externe a mai anunţat că va continua demersurile politico-diplomatice susţinute pentru clarificarea şi rezolvarea cât mai rapidă a acestei situaţii.

MAE precizează, cu privire la cei 114 cetăţeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur că, în continuarea eforturilor deja întreprinse de către Ambasada României în Mexic, cu sprijinul consulului onorific al României la Cancun, în scopul asigurării de apă şi alimente acestor cetăţeni, însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se deplasează miercuri la Cancun pentru a oferi asistenţă celor aflaţi în aeroport în aşteptarea returnării spre Europa.

Ce măsuri se mai iau la MAE

Un consul din cadrul Consulatului General al României la Miami se deplasează, de asemenea, în Mexic, pentru a întări echipa de la faţa locului, pe fondul nevoii intensificate de asistenţă consulară.

În plus, la nivelul Ambasadei României în Mexic şi la nivelul Centralei MAE s-au realizat demersuri pe lângă compania aeriană Lufthansa pentru repatrierea urgentă a celor 114 cetăţeni români.

MAE face apel la cetăţenii români care vor să călătorească în perioada imediat următoare în Mexic să îşi amâne călătoria, până la clarificarea situaţiei şi remedierea acesteia.

Atenţionarea de călătorie este disponibilă la aici.

Unde pot suna românii care au probleme

MAE mai reaminteşte că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie).

Ministerul Afacerilor Externe anunță că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.