Cei doi oficiali au discutat la reuniunea miniștrilor Comerțului din China și Europa Centrală și de Est de la Ningbo, China, despre extinderea relațiilor economice bilaterale, informează MTI, citat de Agerpres.

În prezent, România nu poate exporta gaze naturale, pentru că nu are pe unde. Singura conductă de interconectare cu vecinii, conducta Arad – Szeged, a fost pusă în funcțiune în anul 2010 și în prezent gazele pot fi transportate doar din Ungaria spre România, nu şi invers.

Aceasta interconectare a fost sprijinită de Comisia Europeană în cadrul Programului European de Redresare Economică în domeniul Energiei (EEPR), lansat de CE în urma crizei gazelor din ianuarie 2009.

Comisia Europeană a confirmat marți că oficialii săi au derulat „inspecții neanunțate” la sediile mai multor companii care activează în sectorul furnizării și transportului de gaze naturale din România.

„Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE”, se arată în comunicatul Executivului comunitar.