Evenimentul Zilei > Economie > România va putea EXPORTA GAZE naturale în Ungaria peste doi ani
România va putea EXPORTA GAZE naturale în Ungaria peste doi ani

România va putea EXPORTA GAZE naturale în Ungaria peste doi ani

Ministrul Economiei, Costin Borc, și ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, au convenit astăzi ca în următorii doi ani România să finalizeze investițiile necesare pentru a putea furniza gaze naturale Ungariei.

Cei doi oficiali au discutat la reuniunea miniștrilor Comerțului din China și Europa Centrală și de Est de la Ningbo, China, despre extinderea relațiilor economice bilaterale, informează MTI, citat de Agerpres.

În prezent, România nu poate exporta gaze naturale, pentru că nu are pe unde. Singura conductă de interconectare cu vecinii, conducta Arad – Szeged, a fost pusă în funcțiune în anul 2010 și în prezent gazele pot fi transportate doar din Ungaria spre România, nu şi invers.

Aceasta interconectare a fost sprijinită de Comisia Europeană în cadrul Programului European de Redresare Economică în domeniul Energiei (EEPR), lansat de CE în urma crizei gazelor din ianuarie 2009.

Comisia Europeană a confirmat marți că oficialii săi au derulat „inspecții neanunțate” la sediile mai multor companii care activează în sectorul furnizării și transportului de gaze naturale din România.

„Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE”, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: