România va primi încă 8 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer

vaccin, vaccinare, covid 19, sars cov 2

Premierul Florin Cîțu a aprobat, marți, transmiterea către Comisia Europeană a solicitării ca țara noastră să beneficieze de aceste doze suplimentare de vaccin.

„Asigurăm dozele de vaccin necesare pentru imunizarea cât mai multor cetățeni care vor să se protejeze astfel de Covid-19. Am aprobat astăzi transmiterea către Comisia Europeană a solicitării ca România să beneficieze de încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer . Din cele 200 de milioane negociate suplimentar la nivel European”, a informat Florin Cîțu într-o postare pe pagina sa Facebook.

Peste zece milioane de persoane vor fi imunizate

„Este vorba, mai exact, de solicitarea a încă 8.055.394 de doze de vaccin, care se vor adăuga celor 12.780.080 milioane de doze produse de BioNTech /Pfizer și contractate deja de România. Altfel spus, doze vitale care vor asigura imunizarea a 10.417.737 de persoane, care se pot întoarce la o viață normală.

În plus față de vaccinurile BioNTech /Pfizer, mai avem cele 3.408.215 de doze produse de Moderna și contractate deja de România.

Fiecare persoană vaccinată înseamnă mai multe vieți salvate și un pas în plus câștigat împotriva Covid-19”, se arată în mesajul premierului român.

Platforma pentru etapa a doua de vaccinare, disponibilă la 15 ianuarie

Tot marți, Valeriu Gheorghiță, medicul-coordonator al campaniei naționale de vaccinare, a informat că platforma online unde se pot înscrie cetățenii care se încadrează în etapa a doua a campaniei de vaccinare va fi disponibilă vineri, de la ora 15:00.

„Platforma online va fi gata pe 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători care pot înscrie până la maximum 10 persoane.

Pentru cei cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie se poate face prin call center, sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator”, a precizat Valeriu Gheorghiță pentru Digi 24.

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa online, pe siteul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro,  sau prin medicul de familie sau prin aparținători.

Programări în vederea vaccinării se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

Jurnaliștii, vaccinați în etapa a doua

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

În etapa a doua vor fi vaccinați și angajații din mass-media ,,cei care efectuează reportaje în unități medicale”.

Vast portofoliu de vaccinuri în UE

Pe de altă parte, Comisia Europeană a încheiat marți, discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Valneva în vederea achiziționării potențialului vaccin împotriva Covid-19 produs de aceasta. Contractul avut în vedere cu Valneva ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa împreună 30 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa până la 30 de milioane de doze suplimentare, se arată într-un comunicat al executivului european.

Discuțiile preliminare cu Valneva finalizate marți vin în completarea unui portofoliu vast deja asigurat de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele deja semnate cu Astra Zeneca, Sanofi-GSK, Jannssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CurevAC și Moderna precum și discuțiile preliminare încheiate cu Novavax.

Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura faptul că Europa este bine pregătită pentru vaccinare, odată ce vaccinurile s-au dovedit a fi sigure și eficace, așa cum este deja cazul pentru cele produse de BioNTech/Pfizer și Moderna, autorizate recent în UE. Statele membre pot decide să doneze vaccinurile unor țări cu venituri medii și mici sau să le redirecționeze către alte țări europene.