România va primi încă 8 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer

România va primi încă 8 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer

Premierul Florin Cîțu a aprobat, marți, transmiterea către Comisia Europeană a solicitării ca țara noastră să beneficieze de aceste doze suplimentare de vaccin.

Jurnaliștii, vaccinați în etapa a doua

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

În etapa a doua vor fi vaccinați și angajații din mass-media ,,cei care efectuează reportaje în unități medicale”.

Vast portofoliu de vaccinuri în UE

Pe de altă parte, Comisia Europeană a încheiat marți, discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Valneva în vederea achiziționării potențialului vaccin împotriva Covid-19 produs de aceasta. Contractul avut în vedere cu Valneva ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa împreună 30 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa până la 30 de milioane de doze suplimentare, se arată într-un comunicat al executivului european.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuțiile preliminare cu Valneva finalizate marți vin în completarea unui portofoliu vast deja asigurat de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele deja semnate cu Astra Zeneca, Sanofi-GSK, Jannssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CurevAC și Moderna precum și discuțiile preliminare încheiate cu Novavax.

Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura faptul că Europa este bine pregătită pentru vaccinare, odată ce vaccinurile s-au dovedit a fi sigure și eficace, așa cum este deja cazul pentru cele produse de BioNTech/Pfizer și Moderna, autorizate recent în UE. Statele membre pot decide să doneze vaccinurile unor țări cu venituri medii și mici sau să le redirecționeze către alte țări europene.