România va livra energie electrică în regim de urgență pentru Republica Moldova
- Maria Miron
- 25 octombrie 2022, 13:07
În cursul zilei de luni, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a transmis că Republica Moldova va cumpăra, în regim de urgență, resurse de energie electrică de la statul român.
Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a reiterat că a fost cerut un acord de urgență cu țara noastră: „Astăzi, Moldelectrica a solicitat un acord de urgență semnat cu România. Costul energiei electrice în baza acestui acord variază între 190 și 348 de euro pe 1 MWh”, a transmis Andrei Spinu.
Probleme pentru Republica Moldova în ce privește resursele
Mai mult, vicepremierul a reiterat că încă nu a fost înlăturat riscul sistării livrărilor de energie electrică pentru anumiți consumatori, dată fiind penuria încă existentă.
Pe lângă asta, Transnistria a transmis că va urma o reducere a transporturilor de energie electrică înspre Republica Moldova, începând de luni, asta din pricina lipsei de gaze din această țară.
Moldavskaya GRES, cea care livrează în momentul actual 70% din necesarul Republicii Moldovei, a anunțat că va putea acoperi doar 27%. Asta se va întâmpla din cauza diminuării cu 30% a livrărilor de gaze în luna octombrie de Federația Rusă.
Hidroelectrica va opera livrările de energie
Pentru transporturile operate de Moldavskaya GRES, Republica Moldova are de achitat 62,5 dolari pe 1 MWh. Începând din luna octombrie, după oprirea livrărilor dinspre Ucraina, 30% din necesarul țării au ajuns să fie asigurat de firma Hidroelectrica din România.
A fost semnat inclusiv un acord cu firma moldovenească Energocom („Energokom”), iar prețul energiei electrice livrate din România este de 88 USD pe 1 MWh.
De altfel, Republica Moldova a avut de gestionat un deficit de energie electrică după limitarea aprovizionării cu resurse din Ucraina și GRES Moldavskaya din Transnistria, conform România TV.
România se angajase în 2021 să listeze un procent de 15% din Hidroelectrica
Țara noastră s-a angajat anul trecut să listeze 15% din Hidroelectrica până în luna iunie a anului 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană prin Planul de Redresare și Reziliență post-pandemie.
Fondul Proprietatea deține 20% din Hidroelectrica, iar România are un procent de 80%. Parlamentul a introdus în 2020 o interdicție de doi ani pentru vânzările guvernamentale de acțiuni la firmele de stat, Legislativul argumentând că acest lucru este împotriva interesului național, deoarece pandemia ar putea scădea prețurile acțiunilor.
„Interdicția parlamentului nu ne permite să lansăm IPO, dar susținem listarea întregii participații a Fondului sau a unei părți a acesteia, de cel puțin 15%, la Bursa de Valori București”, a declarat Virgil Popescu într-un interviu pentru Reuters . „Vom vota pentru!”, a mai menționat acesta în ianuarie 2022.