România va instrui 50 de militari ucraineni. Iohannis a informat Parlamentul
- Ionel Sclavone
- 18 martie 2024, 14:07
Klaus Iohannis a informat conducerea Parlamentului, că Ministerul Apărării va instrui aproximativ 50 de militari ucraineni. Aceștia vor fi pregătiți să folosească o serie de echipamente militare donate de Finlanda pentru forțele Kievului.
Președintele a informat Parlamentul că a aprobat tranzitarea prin România a mai multor echipamente militare donate de Finlanda armatei ucrainene. Totodată, Klaus Iohannis a mai transmis că țara noastră va instrui și un număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni. Aceștia vor fi pregătiți să folosească echipamentele finlandeze.
Klaus Iohannis, informare pentru Parlament
Președintele României a informat conducerea Parlamentului că a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei. De asemenea, a mai arătat Klaus Iohannis, în România vor fi instruiți aproximativ 50 de militari ucraineni aflați în război. Informarea a fost transmisă comisiilor de apărare şi va intra la vot pe ordinea de zi a următorului plen comun.
Pe agenda şedinţei conducerii reunite a celor două Camere ale Parlamentului se află scrisoare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis.
Birourile reunite mai discută un document intern pentru un Memorandum de Înţelegere între Parlamentul României şi Adunarea Parlamentară a OSCE. Documentul urmărește organizarea la Bucureşti a celei de-a 31-a Sesiuni anuale a AP OSCE. De asemenea, va mai fi aprobat și Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru combaterea traficului de persoane.
Legi promulgate de președintele României
În acest context, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Șeful statului a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Actul normativ completează normele privind semnalizarea rutieră şi introduce noi contravenţii pentru administratorii drumurilor publice.
Actul normativ are ca obiect armonizarea reglementarilor naţionale cu cele europene în materia gestionării semnalizării rutiere. Legea este în acord cu dispoziţiile Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi cele ale Convenţiei asupra semnalizării rutiere, încheiate la Viena la 8 noiembrie 1968.
„Persoanele responsabile au obligaţiile să asigure instalarea, întreţinerea şi verificarea semnalizării rutiere, în conformitate cu standardele în vigoare, să instaleze indicatoare rutiere şi alte mijloace de semnalizare rutieră sau dispozitive speciale pe drumurile publice din localitatea aflată în zona de administrare, inclusiv cele de intrare şi ieşire, cu aceste semnificaţii, să aplice sau să instaleze, să întreţină şi să verifice calitatea mijloacelor de semnalizare rutiere, în conformitate cu standardele în vigoare”, prevede lega promulgată.
Administratorul drumului public, potrivit competenţelor ce îi revin, cu avizul Poliţiei rutiere, este obligat să aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni şi de trecerea la nivel cu o cale ferată, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum şi marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente, în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare.
Klaus Iohannis a promulgat legea ANCOM
Preşedintele a promulgat legea privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2022/2065 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 octombrie 2022. Acesta are în vedere stabilirea unei piețe unice pentru serviciile digitale. De asemenea vizează și modificarea Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale), precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.365/2002 privind comerţul electronic.
Prin legea adoptată de Klaus Iohannis sunt create condiţiile ca statul român să fie reprezentat în cadrul Comitetului european pentru servicii digitale înfiinţat conform art. 61 din Regulamentul (UE) 2022/2065. Noua lege mai permite aplicarea consecventă la nivel naţional a prevederilor actului legislativ European.
„ANCOM acordă sprijinul necesar Comisiei Europene, la solicitarea acesteia, în cazul în care Comisia efectuează o inspecţie (...) din Regulament. ANCOM solicită, atunci când este cazul, autorizarea judiciară necesară pentru efectuarea inspecţiei, fiind aplicabile, atunci când este cazul, şi prevederile art. 28 din prezenta lege”, se arată în legea promulgată de Klaus Iohannis.