Evenimentul Zilei > Actualitate > România va deveni primul aliat NATO care va primi acest sistem. Anunțul ambasadorului SUA la București
România va deveni primul aliat NATO care va primi acest sistem. Anunțul ambasadorului SUA la București

România va deveni primul aliat NATO care va primi acest sistem. Anunțul ambasadorului SUA la București

Țara noastră va primi în anul 2021 sistemul HIMARS, pentru strategia de apărare, conform lui Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA.

Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, a spus, marți, că prim-ministrului interimar Nicolae-Ionel Ciucă reprezintă întruchiparea perfectă a prieteniei şi parteneriatului româno-american.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul ceremoniei pentru decernarea Legiunii de Merit (în grad de ofiţer) prim-ministrului interimar Nicolae Ciucă, pentru recunoaşterea meritelor din timpul desfăşurării activităţii de şef al Statului Major al Apărării, din perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019.

„Este întruchiparea perfectă a prieteniei şi parteneriatului nostru”

„Nu este nicio îndoială: România este un aliat adevărat al SUA. Ministrul Ciucă este întruchiparea perfectă a prieteniei şi parteneriatului nostru. Nu este de mirare faptul că SUA acordă această distincţie unui soldat profesionist şi unui om de stat, cu atâtea realizări. În numele preşedintelui Trump şi al poporului american, vă transmit sincere felicitări pentru realizările, pentru viziunea şi prietenia dumneavoastră”, a declarat reprezentantul SUA.

El a mai spus că prim-ministrul interimar a contribuit la întărirea parteneriatului pe care țara noastră îl are cu SUA. „Devotamentul şi altrusimul ministrului Ciucă reprezintă un model pentru toţi cei care îşi servesc ţara. Legiunea de Merit este cea mai înaltă distincţie pe care forţele armate din Statele Unite o pot acorda unei persoane care nu este cetăţean american. Este oferită doar pentru un comportament merituos şi pentru realizări extraordinare.

România va deveni primul aliat NATO cu sistem HIMARS

Domnule ministru Ciucă, vă alăturaţi unui grup mic şi foarte distins de persoane care au primit această medalie. Din acest grup fac parte eroi precum preşedintele Dwight Eisenhower, generalul George S. Patton şi Regele Mihai I al României. Meritaţi din plin să faceţi parte din acest grup”, a mai spus Zuckerman.

În câteva luni, România va deveni primul aliat NATO care va primi un sistem HIMARS. „Încorporând sistemul HIMARS în strategia sa de apărare, România îşi consolidează rolul de garant al securităţii în regiunea Mării Negre. HIMARS reprezintă o piesă în programul de modernizare a apărării, care include F-16, elicoptere Black Hawk (…). România este primul partener din regiunea Mării Negre care găzduieşte un sistem anti-rachetă Patriot. Acesta reprezintă unul dintre cele mai importante scuturi ale Europei în faţa ameninţărilor”, a anunțat ambasadorul.