România va accepta migranţi sosiţi în statele membre mediteraneene. Care este obiectivul autorităților UE

România va accepta migranţi sosiţi în statele membre mediteraneene. Care este obiectivul autorităților UESursa foto: Arhiva EVZ

Franţa, Germania şi Italia au anunțat un ”progres major” în reforma politicii europene de azil. Peste 12 state membre ale UE , printre care și România, s-au arătat dispuse să accepte migranţi sosiţi în statele membre mediteraneene.

Franţa, Germania şi Italia au salutat un ”progres major” în reforma politicii europene de azil, după foarte mulți miniștrii de interne au fost încântați de propunerea privind un ”mecanism voluntar de solidaritate”. Cel puțin 12 state membre ale UE au accepat să preia migranţi sosiţi în statele membre mediteraneene.

Potrivit ministrului de interne german Nancy Faeser, printre cele 12 state se numără Franţa, Germania, Luxemburg, România şi Bulgaria. Celelalte detalii, printre care și numărul migranților, vor fi hotărâte în următoarele 10 zile, a mai precizat Nancy Faeser.

Ministrul de interne francez Gérald Darmanin a anunţat la rândul său o reuniune ”în zilele următoare” pentru concretizarea acordului de creare a acestei ”platforme a solidarităţii”.

Propunerea, din Franța

Potrivit oficialului francez, o ”largă majoritate” a miniştrilor europeni de interne care au participat vineri la o reuniune la Luxemburg au acceptat propunerea preşedinţiei franceze a Consiliului UE de creare a acestui mecanism.

sursa: Arhiva EVZ

Conform propunerii, statele membre care nu doresc să preia solicitanţi de azil din statele mediteraneene aflate sub presiune (precum Italia, Spania, Grecia sau Malta) trebuie să ofere țărilor doritoare o contribuţie financiară sau în personal pentru gestionarea frontierelor.

Conform mai multor surse europene citate de AFP, obiectivul este de a atinge în primul an 10.000 de relocări din statele aflate în prima linie a sosirii migranţilor către cele care doresc să se implice în noul mecanism de solidaritate, relatează AFP şi DPA conform Agerpres.

Lucian Bode, despre migranții din Ucraina

În urmă cu câteva luni, Lucian Bode avertiza România că se va confrunta cu un număr mare de migranți ucraineni. La vremea respectivă, Putin nu atacase Ucraina, dar autoritățile luaseră în calcul această variantă.

„Ne pregătim pentru un aflux foarte mare de migranți din Ucraina. Este o chestiune de ore, să vedem cum vom reuși să asigurăm spații de cazare, în special în județele de graniță. Un aflux important de migrați va pune la grea încercare sistemul românesc. Îmi este foarte, foarte greu să cred că nu va începe conflictul. Știți cum se spune în dramaturgie: dacă în actul 1 va apărea o pușcă, până la final se va trage cu ea”, a spus el.