România trebuie să se pregătească de război? Pericol lângă țara noastră

România trebuie să se pregătească de război? Pericol lângă țara noastră Sursa: EVZ

România nu are motive să se teamă de un atac din partea Rusiei, în perioada următoare, susține un fost ministru al Apărării. Totuși, situația este destul de tensionată lângă țara noastră.

Fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu (PSD) a comentat despre situația tensionată de la granița dintre Ucraina și Rusia. În opinia sa, deși un eventual război între Rusia și Ucraina s-ar purta în apropierea noastră, nu este cazul ca România să-și ia măsuri de precauție. Ioan Mircea Paşcu nu crede că e cazul ca România să se pregătească de război.

„Dacă socotim Ucraina ca un vecin al nostru şi faptul că Rusia ar putea să declanşeze operaţiunile militare, atunci da. Când un vecin de-al nostru este atacat, e clar că avem ceva pe graniţa noastră dar dacă ne uităm la configuraţie o să observăm că noi suntem undeva înspre partea de vest a Ucrainei. În momentul de faţă zonele cele mai sensibile sunt cele din estul Ucrainei şi din nord, aşa că direct vorbind nu ştiu dacă e cazul să ne pregătim să fim atacaţi”, a spus Ioan Mircea Paşcu, la Antena 3.

Fostul ministru al Apărării a precizat că tot ceea ce va face România, în contextul conflictului ruso-ucrainean, va fi în coordonare cu NATO. Fostul ministru crede că în acest moment Rusia încearcă să-și întărească poziția de negociere.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa foto.EVZ

Fostul ministru speră într-o rezolvare negociată

El și-a exprimat speranța că părțile implicate în conflict vor reveni la masa tratativelor și nu se va ajunge la un război.

„Cred că este vorba despre amplificarea presiunii pentru a întări poziţia de negociere a Rusiei. Să vedem ce se întâmplă, dacă negocierile vor mai fi sau nu vor mai fi reluate. Eu cred şi sper că lucrul acesta se va întâmpla. Tot ce se întâmplă în momentul de faţă este în jurul acestor negocieri pentru a întări capaciatatea de negociere a Rusiei”, a precizat Ioan Mircea Paşcu.

El a explicat că România figurează într-o configurație militară legată mai mult de Marea Neagră și mai puțin de Ucraina.

„Cred că noi figurăm într-o configuraţie legată de Marea Neagră mai mult decât de Ucraina în planurile militare, probabil inclusiv ale Rusiei”, a adăugat el.

Sursă: Arhivă EVZ

Situația se înrăutățește la granița ruso-ucraineană

În ultimele ore, în spațiul public au apărut mai multe mesaje și declarații îngrijorătoare cu posibilitatea ca Rusia să atace Ucraina. Reprezentanții Casei Albe au declarat în seara zilei de marți, 18 ianuarie, că Rusia este pregătită pentru un potențial atac asupra Ucrainei. O astfel de ofensivă ar putea avea loc în orice moment au avertizat oficialii de la Casa Albă. Aceștia au avertizat că răspunsul Statelor Unite va fi extrem de dur.

„Nicio opțiune nu este exclusă”, a transmis secretarul de presă Jen Psaki, în cadrul unei conferințe de presă.

Aceasta a avertizat că situația este extrem de periculoasă în zona de est a Ucrainei.

„Suntem acum într-un stadiu în care Rusia ar putea în orice moment să lanseze un atac asupra Ucrainei”, spune Psaki.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken se va întâlni vineri, 21 ianuarie, la Geneva, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Oficialul american speră că va reuși o „deplasare diplomatică” a crizei din Ucraina.