Evenimentul Zilei > Social > Criza alimentară lovește toată planeta. România aruncă sute de tone de mâncare. Avertisment pentru toți românii
Criza alimentară lovește toată planeta. România aruncă sute de tone de mâncare. Avertisment pentru toți românii

Criza alimentară lovește toată planeta. România aruncă sute de tone de mâncare. Avertisment pentru toți românii

Pentru că reprezentau un pericol pentru sănătate sute de tone de alimente nu au mai ajuns pe piață sau au fost retrase în acest an de reprezentanții ANSVSA.

Paradoxal, într-o perioadă în care se vorbește despre o criză alimentară, la nivel mondial, în România, sute de tone de mâncare sunt distruse. Decizia este forțată de faptul că alimentele nu pot fi consumate pentru că sunt contaminate.

Sute de tone de mâncare au fost aruncate în România din cauza pericolului reprezentat pentru sănătate

Alertele alimentare au crescut îngrijorător, cu 30-40%. Este vorba despre carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria.

„Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium. Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră.

„Am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre”

Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella.

Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă”, a spus Mihai Ponea, vicepreședinte ANSVSA, pentru Agerpres.

În ceea ce priveşte produsele provenite din Polonia, acestea nu se vor mai pune pe piaţă, deşi e liber schimb, până când laboratorul nu certifică siguranţa acelui produs pentru consumatori. „Vom face acest lucru până când frecvenţa apariţiei de produse neconforme va fi aproape de zero, către asta tindem”, a mai spus Ponea.

Se intensifică și mai mult controalele

El a menţionat că Programul Naţional Strategic va fi modificat în sensul relaxării controalelor în zonele unde în ultimii ani nu au fost alerte alimentare, dar vor fi intensificate pe segmentele unde s-au înmulţit aceste alerte.

„Dacă în ultimii 3-5 ani pe segmentul baruri, de exemplu, nu am avut decât 1% probleme, iar pe segmentul supermarketuri am avut 300%, aici vom creşte frecvenţa controalelor, iar dincolo o vom scădea, în aşa fel încât să eficientizăm echipele de control din România. Programul este deja pe site, îl publicăm la sfârşitul anului şi va demara din anul următor. Anul acesta ne-am mărit capacitatea analitică, încercăm să regionalizăm şi să eficientizăm activitatea atât pe cea de laborator cât şi pe cea a controlului oficial şi nu în ultimul rând să digitalizăm”, a spus Mihai Ponea.