România, trădată de două ori de Austria. Vizita lui Nehammer în Bulgaria a adus nemulțumiri și în rândul austriecilor

Karl Nehammer. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vizita lui Karl Nehammer în Bulgaria a adus nemulțumiri și critici în Austria. Jurnaliștilor de la DerStandard li s-a părut curios că nu a ales să meargă mai întâi în România, care prezintă un interes economic mai mare pentru Austria decât Bulgaria.

Vizita cancelarului austriac în Bulgaria este o oportunitate pentru el de a ridica din nou problema „asigurării securității frontierelor externe”. Este clar că guvernul de la Viena dorește să prezinte situația de la granița bulgaro-turcă ca având nevoie urgentă de „asistență pentru dezvoltare”. Dar, de fapt, această linie de frontieră a fost împrejmuită de mult timp, iar nivelul echipamentului tehnic este foarte ridicat.

Austria îl critică dur pe Nehammer după vizita în Bulgaria

Problema se află în altă parte: sub conducerea fostului premier Boyko Borisov, cea mai importantă trecere a frontierei cu Turcia a fost „privatizată parțial”, iar mafia a subminat structurile statului, mai ales când a fost vorba de controlul alimentelor. În Bulgaria, separarea puterilor nu funcționează deoarece nu există o justiție independentă și partidele corupte urmăresc câștiguri economice. Potrivit DerStandard, guvernul olandez s-a opus, de asemenea, aderării Bulgariei la spațiul Schengen, dar a precizat că sprijină aderarea României.

Președintele bulgar Rumen Radev a aranjat inteligent vizita lui Nehammer, care a fost și el la Viena pentru Anul Nou. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că gestionarea imigrației în Bulgaria este într-adevăr problematică: dacă îi întrebați pe refugiați, aceștia vă vor spune că oficialii bulgari sunt deosebit de brutali. În plus, autoritățile bulgare fac prea puțin pentru a-i integra pe cei care au dreptul la azil, iar mulți solicitanți de azil se îndreaptă spre Europa Centrală pentru că asta vrea guvernul bulgar.

România, pion în puterea de veto a Austriei

Semnalul transmis de vizita cancelarului austriac este confuz, mai ales dintr-un singur motiv: de ce nu s-a dus Nehammer mai întâi la București și nu a încercat să repare relația cu adevărat deteriorată cu România, care era mai importantă economic pentru Austria decât Bulgaria? Până la urmă, România a devenit în mod nejustificat un pion în puterea de veto a Austriei în Schengen.

Comparativ cu Bulgaria, pregătirea României pentru Schengen nu este pusă la îndoială de niciun expert; doar trei la sută dintre migranți trec prin România. Prin urmare, vizita lui Nehammer este privită la București aproape ca o nouă insultă, deoarece Viena pare mai interesată de aderarea Bulgariei.