Evenimentul Zilei > International > Cu câteva ore înainte de sosirea la Sofia, Nehammer rămâne de părere că Bulgaria nu este pregătită pentru Schengen
Cu câteva ore înainte de sosirea la Sofia, Nehammer rămâne de părere că Bulgaria nu este pregătită pentru Schengen

Cu câteva ore înainte de sosirea la Sofia, Nehammer rămâne de părere că Bulgaria nu este pregătită pentru Schengen

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, și ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, care sosesc în Bulgaria duminică seară, rămân la opinia că Bulgaria nu este pregătită pentru Schengen, a informat presa austriacă, citată de Agenția bulgară BTA de la Sofia.

„Atâta timp cât spațiul Schengen nu funcționează și, de exemplu, Germania efectuează controale la frontiera sa cu alte țări din Schengen, precum Austria, așa cum fac asta multe alte țări europene, nu putem extinde acest spațiu. Prin urmare, veto-ul Austriei privind aderarea la Schengen a acestor state rămâne în vigoare, până când situația se schimbă”, subliniază Nehammer.

Cancelarul austriac consideră că Bulgaria și România ar trebui să primească sprijin deplin din partea UE pentru a-și consolida granițele. „Bulgaria trebuie să fie capabilă să construiască o protecție atât de puternică a frontierei precum este cea a Greciei. În acest scop, Uniunea Europeană trebuie să furnizeze fondurile necesare”, spune Nehammer.

Jocuri murdare la Viena. Șeful diplomației austriece pledează pentru o colaborare cu Moscova
Sursa foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, mai spune că Bulgaria are nevoie de sprijin rapid pentru a proteja granița externă a UE cu Turcia, iar gardul de la granița cu Grecia poate servi drept exemplu în acest sens. „Numărul mare de migranți prinși în Austria arată că „sistemul Schengen este viciat. Atâta timp cât acest sistem și protecția frontierelor externe nu funcționează, nu poate exista o extindere”, subliniază el.

Cancelarul federal și ministrul de interne al Austriei își exprimă regretul că Bulgaria este lăsată singură să-și păzească granița de aproximativ 240 de kilometri cu Turcia, care este și o frontieră externă a Uniunii Europene. Luni, invitații din Austria vor fi duși la granița cu Turcia, în zona Elhovo, potrivit dnevnik.bg

Într-un interviu acordat în weekend, președintele bulgar Rumen Radev a subliniat că, în urma vizitei, publicul austriac va fi convins că Bulgaria are un loc în Schengen. „Noi nu ne vom ruga, noi nu ne rugăm nimănui. Noi ne apărăm cu demnitate dreptul de a fi parte dintr-o Europă integrată”, a spus el.

Șeful statului a adăugat că cetățeni din Austria, Țările de Jos, Germania și toate țările UE, profită de pe urma traficului de migranți, în calitate de organizatori. „Și eu pun întrebarea: Dar voi ce faceți? Acestea sunt eforturi comune. Există o problemă în funcționarea în sine a spațiului Schengen, dar aceasta nu este o problemă Bulgariei”, a mai spus Radev. El rămâne de părere că, până în toamnă, Bulgaria și România vor fi admise în Schengen.

(Traducerea Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: