România, tărâm al câștigurilor pentru muncitorii străini. Ce salarii primesc și din ce țări provin

România, tărâm al câștigurilor pentru muncitorii străini. Ce salarii primesc și din ce țări provinSursa foto: Pixabay

Zeci de mii de muncitori din Nepal, Sri Lanka și Turcia vin să lucreze în România. Încântați de salariile mai mari față de cele din țara de proveniență, mulți aleg să își prelungească șederea. În prezent, peste 140.000 de străini sunt angajați în țara noastră.

Tot mai mulți muncitori străini. De ce aleg România

În acest moment, un număr de 140.865 de muncitori străini au contracte individuale de muncă în România. Potrivit Ministerului Muncii, la finalul anul 2023, cifra ajungea la 129.889.

Astfel, creșterea din ultimele 5 luni este una semnificativă. De asemenea, la începutul anului precedent, 103.084 de muncitori din străinătate își desfășurau activitatea în România.

Crește interesul pentru țara noastră

La începutul anului 2020, în România erau înregistrate 49.832 de contracte individuale de muncă pentru cetățeni străini. Cei mai mulți dintre aceștia locuiesc și lucrează în Capitală.

Astfel, potrivit datelor oficiale, un număr de 9.272 de muncitori străini au ales să se angajeze în Municipiul București. După Capitală, județul Ilfov și Timiș ocupă locurile secundare în acest sens, cu 14.673 și 7.859 de contracte pentru cetățenii străini. De asemenea, județele Constanța, Cluj Brașov și Iași prezintă interes pentru aceștia.

Muncitori străini

Sursa foto: Pixabay

Cei mai mulți muncitori provin din Nepal și Sri Lanka

În sezonul estival, numărul cetățenilor străini care vin să lucreze în România crește. Prin intermediul agențiilor de recrutare, aceștia ajung la malul mării și sunt angajați în unități hoteliere. Cei mai mulți dintre muncitori provin din Sri Lanka, Nepal, dar și din Turcia.

În prezent, peste 17.000 de nepalezi lucrează în România, însă cifra ar urma să crească după jumătatea lunii iunie, având în vedere că se deschid toate unitățile de cazare de pe litoralul românesc.

În același timp, cetățenii turci prezintă un interes tot mai crescut pentru România. În prezent, aproximativ 10.000 de muncitori din Turcia au contracte de muncă pe teritoriul țării noastre. În funcție de încadrare și program, aceștia primesc salarii cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei. În cazul bucătarilor, venitul lunar este mult mai mare.