România, țara tuturor posibilităților!. Militar, obligat să se judece cu Armata pe care o slujește

România, țara tuturor posibilităților!. Militar, obligat să se judece cu Armata pe care o slujește

Subofițerul Florin Boc a fost exclus de la beneficiile legii pe care a reușit să o schimbe, fiindcă radiațiile bombelor explodate în Afganistan i-au provocat leucemia prea devreme. Veteranul militar e nevoit să-și cerșească banii pentru tratament la tribunal

L-au decorat sau l-au declarat erou și veteran militar pentru misiunile din teatrele de operațiuni, acolo unde România s-a angajat prin tratate internaționale să trimită trupe. Acum a ajuns să-și cerșească banii prin tribunale. De cinci ani nu mai luptă cu inamicul în Afganistan, Kosovo sau Irak, ci caută să aducă o argumentație în apărarea sa ca să-și obțină drepturile de militar îmbolnăvit în timpul misiunii. Max, celebrul câine dat la casat de armată, și-a câștigat mai repede drepturile decât acest soldat al Armatei Române. Militarul a reușit doar să schimbe o lege în favoarea camarazilor săi, însă pentru asta, superiorii de la Forțele Tereste l-au exclus tocmai pe el de la „beneficii”. De fapt, refuză să-i dea niște bani prevăzuți în lege, cu care să-și plătească tratamentele medicale.

FOTO;Florin Boc (dreapta), la momentul plecării în Afganistan, sănătos și optimist

Ajutat de americani și de germani

Îl cheamă Florin Boc, are 38 de ani, e militar de carieră în Bistrița, iar în 2010- 2011 a participat cu Batalionul Șoimii Carpaților la o misiune în Afganistan. În toate hârtiile lui medicale, emise de tot felul de comisii, scrie că „boala sg.maj. Boc Florin s-a produs în timpul și din cauza îndeplinirii serviciului militar (misiune în cadrul Forțelor Internaționale de menținere a păcii în Afganistan)”.

FOTO: În 2011, înainte de a se îmbonăvi FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Înainte de a se întoarece din misiunea din Afganistan, chiar în ultimele zile, Boc a fost diagnosticat cu leucemie mieloblastică de către medicii din baza militară. Noroc cu comandanții americani care l-au transferat de urgență în spitalul din Hamburg - Germania, deși ai noștri insistau să fie adus în țară și internat la Fundeni! Ajuns în spitalul nemțesc, Landstuhl Regional Medical Center, medicii de aici i-au făcut toate analizele, au reconfirmat diagnosticul și l-au băgat imediat pe tratament. I-au spus că organismul său cedase în urma radiațiilor din teatrul de razboi, dar l-au încurajat, spunându-i că boala poate ceda la tratament sau, dacă nu, va fi supus unui transplant de măduvă.

Florin Boc n-a avut noroc ca leucemia să cedeze la chimioterapie și a fost nevoit să suporte transplantul. Nu unul singur, ci două. Plus doi ani în spitalul din Germania, departe de soție și de fetița sa

„Cineva îmi spunea că suntem construiţi fără piese de schimb. Medicul meu îmi spunea că el ştie să şi repare. Pentru fetiţa mea, îmi doream să reuşească”, spune Florin Boc, acum plutonier major în unitatea militară din Bistrița.

Tratat ca și Carreras

A fost tratat de medicul tenorului Jose Carreras, scăpat și acesta de leucemie, iar medicul german l-a ţinut acolo în ciuda tuturor discuțiilor cu partea română şi i-a făcut primul transplant de măduvă în martie 2012. Au urmat luni de suferință, un alt transplant de la un alt donator internațional, mult mai compatibil. După doi ani, Florin Boc a învins boala și s-a întors în țară. Organismul său, însă, va rămâne veșnic afectat și, de-a lungul vieții, va trebui să urmeze un tratament medicamentos strict.

România , Bolnavul, deschizător de drumuri pentru drepturile militarilor

Spitalizarea și intervențiile medicale pentru militarul Florin Boc au fost plătite, într-un final, de Ministerul Apărării. A fost, însă, nevoie de multe drumuri, audiențe, memorii, invocări de legi care includ drepturile militarilor. În perioada în care a fost internat în spitalul din Germania, cheltuielile pentru deplasările familiei la el, plus lucrurile de care avea nevoie, au provenit din chetă publică și din bani împrumutați. Așa că, încă din timpul spitalizării, Boc și soția lui au început să trimită adrese către instituțiile statului, cerând ajutor și invocând legea care le conferă drepturi. Memoriile lor parcă au răscolit un mușuroi legislativ.

Texte de lege ambigue

În martie 2013, Florin Boc a făcut raport către superiori, cerând să i se spună dacă s-a întrunit o comisie care să reglementeze cazul său, dacă i se pot acorda drepturile bănești prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82 din 2006. Așa au descoperit juriștii din MApN și Ministerul Muncii că sunt disfuncții în legislație și că militarii îmbolnăviți de cancere în teatrele de operațiuni nu sunt definiți clar în lege, lăsându-se loc interpretării că sunt asimilați cu militarii răniți. Iată doar un pasaj din răspunsul Ministerului Muncii – Direcția de Ocupare și Salarizare – către MApN:

FOTO; În 2012, în Germania, alături de o voluntară americană

„În cazul de față (n.r.- al militarului Florin Boc), după aplicarea diferitelor metode de interpretare, textul de lege analizat ar putea căpăta o interpretare extensivă, în sensul că, prin termenul «rănit», legiuitorul ar fi dorit, de fapt, să spună «vătămat », cuvânt care, în opinia noastră, înseamnă și rănit, dar și bolnav”.

Cât a fost internat în Germania, banii pentru ce avea nevoie au venit din împrumuturi și din chetă publică.

Cam așa se emit texte de legi ambigue, care lasă loc la interpretări, iar un alt exemplu recent îl găsim în prevederile Noului Cod Fiscal cu privire la scutirea de impozite a veteranilor de razboi și persoanelor cu handicap, precum și a HG 159/2016.

Revenind la cazul de față, subofițerul Florin Boc a primit răspuns la raportul său abia peste un an, în aprilie 2014. I se aducea la cunoștință, însă, că OUG 82/2006 a fost propusă spre modificare din data de 19 februarie 2014 și că proiectul de lege se găsește pe site-ul Senatului. Așa a apărut Legea 150 din 2014, carel includea și pe militarul cu leucemie, îmbolnăvit în timpul misiunii. În toate hârtiile din spatele legii este menționat cazul lui Florin Boc. Ei bine, tocmai acest deschizător de drumuri, cel care a reușit să schimbe legea, nu beneficiază de prevederile ei!

Statul Major al Forțelor Terestre îi refuză dreptul la indemnizația lunară

Revenit la unitatea sa militară din Bistrița, plt. maj. Florin Boc a fost evaluat, în decembrie 2013, de comisia de expertiză medico-militară, la Spitalul Militar din Cluj. A fost clasat inapt și încadrat în gradul II de invaliditate. Acest lucru i-a adus prima recunoaștere a drepturilor sale: i s-a acordat o despăgubire de 50 de solde (o soldă = cca 1.800 lei, salariul lunar al unui subofițer).

Apoi, Florin Boc a fost trecut în rezervă, în 25 aprilie 2014, cu gradul de plutonier major și tot atunci a fost reîncadrat în noua funcție cu incapacitate de muncă. Apare și Legea 150/2014, modificată după cazul său, în care se prevede la art.8, alin.1:

„Personalul armatei, rănit în cadrul acțiunilor militare, percum și cel care a dobândit alte afecțiuni fizice sau psihice, ca urmare a participării la acțiuni militare, beneficiază, pe lângă celelalte drepturi stabilite conform legii, de o indemnizație lunară în cuantum de două solde de grad și de funcție, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent sau, după caz, de două câștiguri salariale medii brute”.

FOTO: Așa arată, astăzi, Florin Boc. Poartă ochelari. După atâtea încercări, vederea i-a fost afectată

Exclus de la beneficii

Cu datorii pe la prieteni și cu un salariu mic, care nu-i permite să suporte ușor costul medicației zilnice, Florin Boc face un nou raport către superiorii armatei, crezând că, dacă prin argumentele sale a reușit să modifice o lege, va beneficia și el de prevederile ei. Cere, deci, indemnizația lunară prevăzută la articolul 8, de la data îmbolnăvirii (2011), la data stabilirii invalidității sale, 5 decembrie 2013. Asta înseamnă 34 de luni. I se răspunde în 2015, că el nu poate primi această indemnizație deoarece diagnosticarea bolii lui s-a petrecut anterior apariției modificărilor din Legea 150. Așadar, tocmai el, exemplul din proiectul de modificare, era exclus de la beneficii pentru că radiațiile bombelor explodate în Afganistan i-au provocat leucemia prea devreme! A fost în audiențe la Ministerul Apărării și la Statul Major al Forțelor Terestre. La minister, i s-a dat dreptate de către secretarul de stat Otilia Sava, însă la Statul Major, comandantul Cipu a spus nu. Neluându-se nicio decizie instituțională, plt. maj. Florin Boc a fost nevoit să se adreseze instanței de contencios administrativ de la Tribunalul Bistrița.