România și Ucraina au deschis încă un punct de frontieră comun. Premierul Nicolae Ciucă: „Asigură facilități pentru un tranzit mai lejer”. Video

România și Ucraina au deschis încă un punct de frontieră comun. Premierul Nicolae Ciucă: „Asigură facilități pentru un tranzit mai lejer”. Video Sursa foto: gov.ro

Premierii României, Nicolae Ciucă și al Ucrainei, Denis Şmihal au inagurat un nou punct de trecere a frontierei, între Vicovu de Sus și Krasnoilsk. Demersul este de natură să favorizeze traficul de persoane și de mărfuri dintre cele două state vecine. În acest context, premierul Nicolae Ciucă a subliniat sprijinul pe care țara noastră l-a acordat Ucrainei, în contextul invaziei declanșate de Rusia în 24 februarie.

Premierul Nicolae Ciucă şi omologul său ucrainean, Denis Şmihal au luat parte la festivitatea de deschidere a punctului de frontieră şi a biroului vamal dintre Vicovu de Sus (România) și Krasnoilsk (Ucraina). Premierul român a subliniat, cu acest prilej, că noul punct de frontieră va ușura tranzitul pentru cetățeni dar și pentru mărfuri. El a precizat că, nu este doar un punct de frontieră ce leagă Ucraina de România ci unul care asigură relația cu Uniunea Europeană.

„Deschiderea unui nou punct de frontieră înseamnă, practic, facilități pentru un tranzit mai lejer atât al cetățenilor, cât şi al bunurilor. Mobilitatea persoanelor și bunurilor în acest moment, pentru Ucraina, capătă relevanță vitală. Afirmă că are semnificaţie vitală, relevanţă vitală pentru că în condiţiile în care, după 24 februarie, agresiunea ilegală, premeditată şi neprovocată a Federaţiei Ruse în Ucraina produce efecte şi consecinţe dezastruoase pentru cetăţenii ucraineni şi pentru Guvernul Ucrainei”, a declarat Nicolae Ciucă în conferința de presă pe care a susținut-o alături de premierul Ucrainei.

Acest punct de trecere a frontierei este destinat să permită atât traficul internaţional de persoane în regim pietonal şi rutier, cât şi de marfă, cu program de funcţionare permanent. Astfel se va permite accelerarea şi facilitarea traversării frontierei de către persoane şi mijloace de transport.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Nicolae Ciucă a mai spus că, în aceste momente, Ucraina are nevoie de susținerea și solidaritatea statelor europene. Oficialul român a făcut referire la comunitatea internațională care împărtășește aceleași valori de libertate, demnitate și dreptul fiecărui stat de a-și decide viitorul.

Nicolae Ciucă subliniază rolul jucat de România

Nicolae Ciucă a mai precizat că țara noastră a avut un rol important în asigurarea exporturilor de cereale din Ucraina, jucând un rol important în stabilizarea fluxurilor agroalimentare la nivel european și global.

„Țara noastră a avut un rol esențial în ceea ce a însemnat asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina și, pe cale de consecință, putem spune că țara noastră a jucat un rol important în stabilizarea fluxurilor agroalimentare la nivel european și global perturbate de agresiunea Federației Ruse. Putem spune, în acest moment, că, prin infrastructura din România, cea feroviară, rutieră, prin porturile de la Constanța și Galați, au fost exportate peste 6,5 milioane tone de grâne din Ucraina. Există în continuare planuri viitoare pentru a putea să facilităm deschiderea mai multor treceri de frontieră”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Hotărârea care vizează deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Vicovul de Sus fost aprobată în ultima ședință de guvern, de miercuri, 9 noiembrie.

„A fost aprobată hotărârea prin care a fost reglementată deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei şi a biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus - România şi Krasnoilsk - Ucraina şi modificarea Hotărârii de Guvern 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea ANAF. Este vorba despre primul punct de trecere a frontierei deschis după agresiunea militară rusă din Ucraina între Ucraina şi un stat membru al Uniunii Europene”, a declarat la finalul ședinței purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.