România şi Letonia, CODAŞELE UE în 2014

România şi Letonia, CODAŞELE UE în 2014

Evoluţia economiei româneşti a depăşit aşteptările cu o creştere a PIB de 3,5% în 2013, se menţionează într-un studiu Coface. Perspectivele pentru anul 2014 sunt pozitive, dar România nu va avea acelaşi ritm de creştere ca în anul precedent.

„Romania a inregistrat una dintre cele mai mari rate de crestere a PIB-ului din intreaga Europa in 2013. Cresterea de 3,5% a depasit semnificativ recesiunea din Zona Euro si media ECE de 1,2%. Contributia principala la aceasta performanta pozitivaau fost recolta agricolasi exporturile puternice. Totusi, niciunul nu poate fi considerat factor sustenabil. Redresarea economiilor avansate va fi benefica pentru comertul exterior al Romaniei, in special pentru sectorul auto, dar situatia internareprezintainca o constrangere.", a explicat Grzegorz Sielewicz, Economist, Coface Central Europe.

România este cea mai dependentă de sectorul agricol din ţările Uniunii Europene, aproximativ 31% din populaţia aptă de muncă fiind ocupată în acest sector. Astfel, producţia economică este strâns legată de condiţiile meteorologice. Recolta anului 2013 a fost cea care a condus la o creştere a ofertei, producţia alimentară ridicându-se la 17 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 5% din producţia agricolă a UE-28.

Automobilele au fost de de asemenea un factor care a contribuit semnificativ la comerţul exterior. Fiind o ţară care oferă unul dintre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din UE, România a fost aleasă de către producătorii de echipamente originale pentru a-şi amplasa fabricile. Ford şi Renault au oferit o şansă în plus mărcii româneşti Dacia.

Pentru anul 2014, Coface estimează că România, alături de Letonia, vor fi cele două economii pentru care ritmul ratei de creştere a PIB nu se va îmbunătăţii. Previziunea pentru 2014 este o creştere reală a PIB-ului cu 2,5%, iar rata anticipată de creştere va aduce economia românească mai aproape de rata media de creştere din CEE, previzionată la 2,4%.

„In general, s-a constatat ca mediul economic local este mai degraba reactiv (backward looking) decat proactiv (forward looking), si de obicei nu experimenteaza 2 etape extreme. Luand in considerare deteriorarea masiva a disciplinei de plata in 2013, este greu de crezut ca anul curent va demonstra contrariul. Ultimele rapoarte financiare au indicat o disciplina de platacu o tendinta pozitiva, dar precautia va fi cuvantul de baza in evolutia companiilor pe parcursul anului curent.”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.