Lazăr Comănescu a mai spus că modul de condiționare pentru deblocarea împrumutului de 150 de milioane de euro din România pentru Chișinău depinde de evaluările și negocierile pe care delegația FMI le va face luna viitoare la Chișinău.
„Regretăm sancțiunile puse de Rusia”
La rândul său, oficialul francez a făcut apel la continuarea reformelor și la respectarea angajamentele asumate de Chișinău prin semnarea cu doi ani în urmă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în urmă cu aproape doi ani de zile. El a mai spus că a transmis tuturor oficialilor de la Chișinău așteptările Parisului legate de implementarea cât mai rapidă a reformelor.
El a mai spus că Franța, dar și Occidentul, vor merge în dosarul transnistrean pe obligativitatea respectării suveranității teritoriale ale Republica Moldova. Acesta a făcut câteva referi și la relația R. Moldova cu Rusia. „Regretăm sancțiunile puse de Rusia. Acordul de liber schimb nu este împotriva relațiilor comerciale cu Rusia”, a spus oficialul francez.
Galbur: „Mizăm de asemenea pe disponibilitatea României de a ne acorda asistenţa financiară”
De asemenea, șeful diplomației de la Chișinău, Andrei Galbur, a declarat că mulțumește Franței și României pentru lobby-ul făcut în cancelariile europene. „În acelaşi timp aş dori să-mi exprim aprecierea pentru România şi pentru Franţa pentru susţinerea constantă pentru parcursul european al Republicii Moldova şi mai ales să le mulţumesc personal miniştrilor în calitatea lor de co-iniţiatori ai grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, cunoscut şi ca grupul „Prietenii Moldovei” în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Galbur.
Acesta a precizat că R. Moldova are nevoie de împrumutul Bucureștiului. „Disponibilitatea României de a ne acorda ajutor în spiritul parteneriatului strategic şi al relaţiei privilegiate dintre ţările noastre este importantă şi pentru soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă populaţia şi depăşirea situaţiei complicate prin care trece acum ţara noastră. În acest context, am reiterat interesul nostru pentru valorificarea pe deplin a ajutorului financiar nerambursabil acordat de către România Republicii Moldova. Şi că mizăm de asemenea pe disponibilitatea României de a ne acorda asistenţa financiară rambursabilă în valoare de 150 de milioane de Euro, implementarea căreia sperăm că o vom putea demara în timpul cel mai apropiat”, a mai spus Galbur.