Romania se pregateste sa-i fure Indiei investitorii

Romania se pregateste sa-i fure Indiei investitorii

Cu o populatie de 50 de ori mai mica si cu costuri duble cu forta de munca decat India, Romania tinde sa-i "fure investitorii" europeni Indiei.

Nu numai Romania, ci si „surorile” noastre din Europa Centrala si de Est - Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia si Cehia. Si nu doar din India, ci si din China sau din alte tari asiatice recunoscute ca excelente locatii pentru productia companiilor europene.

Conform unui studiu efectuat de specialistii The Boston Consulting Group (BCG) asupra tarilor „low cost”, statele Europei Centrale si de Est sunt mai competitive in ceea ce priveste cheltuielile de productie ale marilor firme europene.

Desi costurile cu forta de munca sunt extrem de reduse in India si China (1 dolar SUA/ora), comparativ cu 2 dolari in Romania si Slovacia sau 4 in Ungaria, transportul este cel care „arde” la buzunar. La acest dezavantaj se adauga riscurile din lantul logistic si de aprovizionare care traverseaza jumatate de glob pana ajung la destinatie.

Ne puteți urmări și pe Google News

De 10 ori mai ieftin

Munca in Europa Centrala si de Est este cu patru pana la 10 ori mai ieftina decat in Europa de Vest si se va mentine la fel pe termen mediu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Peter Jansen, managing partner The Bucharest Consulting Group Romania.

Cu toate ca majoritatea tarilor din jurul nostru ofera un mediu relativ sigur pentru investitii, oamenii de afaceri sunt nemultumiti de starea proasta a infrastructurii de transport si telecomunicatii, care necesita investitii.

Specialistii BCG recomanda companiilor din vestul Europei „o schimbare de optica” in sensul reorientarii sourcingului pentru produse si servicii dinspre statele asiatice catre cele din estul si centrul Europei.