România se implică în conflictul din Golf. Breaking News
- Mihnea Talau
- 24 iulie 2019, 19:06
România se numără printre ţările care ar putea participa la viitoarea misiune navală europeană mobilizată în Golful Persic pentru contracararea acţiunilor ostile ale Iranului, afirmă surse comunitare.
Marea Britanie a prezentat, marţi după-amiază, partenerilor din cadrul Uniunii Europene propunerea de trimitere a unei misiuni navale în Golful Persic. Mai multe ţări au exprimat, în Comitetul Politic şi de Securitate al Consiliului UE, intenţiile de a analiza posibilitatea participării la misiunea navală. Conform unui diplomat european citat de AFP şi de publicaţia Die Welt, alte țări care au anunţat că analizează posibilitatea de a participa la misiune sunt Danemarca, Olanda, Suedia, Spania şi Italia și România.
Informația vine în contextul unor tensiuni în creștere cu Iranul în zona Golfului. Relaţiile deja încordate dintre Iran şi Occident au devenit din ce în ce mai tensionate de când marina britanică a capturat petrolierul iranian Grace 1 în Gibraltar, pe 4 iulie, sub suspiciunea de contrabandă cu petrol către Siria, ceea ce încalcă sancţiunile UE.
Săptămâna trecută, Iranul a sechestrat o navă sub pavilion britanic, ceea ce a exacerbat tensiunile. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional”. Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.
Și SUA au avut câteva incidente cu Iranul în zona Golfului. Tot săptămâna trecută, președintele Trump anunța că forțele americane au doborât o dronă iraniană, deși Teheranul a dezmințit.
Președintele american Donald Trump a îndemnat toate statele să îşi protejeze propriile nave şi să condamne Iranul pentru încercările sale de a împiedica libertatea navigaţiei şi comerţul mondial.
Parisul, Londra şi Berlinul lucrează la o „misiune de monitorizare şi observare a securităţii maritime în Golf”, a declarat marţi ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, după sechestrarea de către Iran a unui petrolier sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, conform Agerpres.
„Angajăm în acest moment o iniţiativă europeană cu britanicii, cu germanii, menită să asigure că vom avea o misiune de monitorizare şi observare a securităţii maritime în Golf”, a subliniat ministrul de externe vorbind în Adunarea Naţională menționând „o logică de securizare comună în Golf într-un mod diplomatic”.
Șeful diplomaţiei franceze nu a spus în mod clar dacă se referă la „misiunea de protecţie maritimă” europeană în regiunea Golfului, cerută luni de omologul său britanic Jeremy Hunt.
La începutul lunii iulie, înainte de sechestrarea petrolierului britanic, Parisul declarase că nu intenţionează să-şi consolideze capacităţile militare în Golf pentru a contribui la exercitarea presiunii asupra Iranului, aşa cum fac Statele Unite.
De mai mulţi ani, Franţa are în permanenţă o fregată în Golf şi în Oceanul Indian. De asemenea, ea dispune de un contingent de aproximativ 650 de militari în Emiratele Arabe Unite, anunță digi24.ro.