România, reticentă în a primi prizonieri de la Guantanamo
- Adam Popescu
- 26 ianuarie 2009, 14:05
România şi Polonia, suspectate mult timp că ar fi permis serviciilor americane de informaţii să interogheze pe teritoriile lor presupuşi membri al-Qaida, sunt printre statele cele mai puţin dornice să primească deţinuţi de la Guantanamo, aşa cum cer SUA, anunţă Le Figaro.
Deşi sunt satisfăcute de faptul că Obama şi-a respectat promisiunea de a închide centrul de la Guantanamo, cele 27 de state se arată mai degrabă discrete în a oferi o mână de ajutor Statelor Unite.
Uniunea Europeană şi miniştrii săi de Externe vor dezbate astăzi, pentru prima oară, subiectul, însă apelul lansat vineri de preşedintele Comisiei Europene de a fi realizat un efort colectiv pentru a ajuta Statele Unite riscă să rămână fără răspuns, mai scrie publicaţia.
Fiecare stat european va decide ce poate face în această chestiune.
"Politica lui Barack Obama va fi mai exigentă pentru Europa decât cea a lui George Bush"
Dilema americană constă în a găsi un loc unde să ducă aproximativ un sfert dintre cei 245 de prizonieri de la Guantanamo. Statele Unite nu vor să-i primească din motive de securitate. Însă dacă afganii, algerienii, chinezii, saudiţii sau yemeniţii se întorc în ţările de origine, ei ar putea avea o soartă şi mai rea decât cea din Guantanamo, arată Le Figaro.
Acceptarea unei cincimi din deţinuţi „este consecinţa logică a angajamentului nostru în favoarea dispariţiei închisorii Guantanamo”, spune şeful diplomaţiei irlandeze, Michael Martin.
„Este o primă demonstraţie”, adaugă ministrul italian Franco Frattini. „Politica lui Barack Obama va fi mai exigentă pentru Europa decât cea a lui George Bush, şi nu contrariul”.
Pe de altă parte, Wolfgang Schäuble, ministrul german al Internelor se întreabă de ce să ofere azil Uniunea Europeană unor oameni pe care Statele Unite îi consideră periculoşi.
Europa nu se poate pune de acord
Primirea deţinuţilor de la Guantanamo de către ţările europene "va fi la latitudinea fiecărui stat", a declarat astăzi ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg.
"Vom vedea mai întâi ce solicită americanii şi apoi vom vedea ce vom decide", a precizat el.
Deocamdată, nu există "o solicitare americană", a declarat şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner.
Mai multe ţări europene, precum Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda au menţionat că nu sunt pregătite să găzduiască pe teritoriul lor deţinuţi de la Guantanamo.
Alte ţări, ca Portugalia, Spania sau Franţa au lăsat deschisă această posibilitate.