Evenimentul Zilei > Social > România raportează doar a 10-a parte din infecţiile intraspitalicești
România raportează doar a 10-a parte din infecţiile intraspitalicești

România raportează doar a 10-a parte din infecţiile intraspitalicești

România nu e prezentă în topul european al infecțiilor intraspitalicești, dar asta nu pentru că acestea nu ar fi prezente. Din contra. Țara noastră raportează de 10 ori mai puține infecţii nosocomiale, coasociate asistenţei medicale decât în restul UE, pentru că multe din spitalele nu au secții de microbiologie.

În România se raportează de 10 ori mai puține infecţii asociate asistenţei medicale decât în celelalte statele din Uniunea Europeană. Acest lucru reprezintă o problemă majoră de sănătate publică legată de prevenirea infecţiilor produse de bacteriile multirezistente. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. Specialistul a avertizat că spitalele din România nu au secții de microbiologie.

“Discutăm despre una dintre problemele care ar trebui să fie cu adevărat preocupante pentru sistemul de sănătate publică din ţara noastră aşa cum este tratată şi la nivel internaţional şi este una dintre condiţiile esenţiale privind siguranţa pacientului să putem să controlăm circulaţia bacteriilor multirezistente şi să prevenim în măsura posibilului infecţiile produse de bacteriile multirezistente”, a spus prof. Rafila.

Abia în 2020 România va avea prima generaţie de absolvenţi de medici microbiologi după anul 1992. Pentru aceștia ar trebui ca spitalele să înființeze secţii şi compartimente de microbiologie, ca să își aibă și obiectul muncii. ”De multe ori preocuparea noastră profesională este mult înaintea preocupărilor administrative care ar trebui să reglementeze acest domeniu şi cu toate că facem eforturi în acest sens nu reuşim să progresăm suficient şi eu sunt mai îngrijorat pentru că anul acesta în România o să avem ca absolvenţi prima generaţie de după anul 1992 de medici microbiologi.

Încă nu avem secţii şi compartimente de microbiologie în spitalele clinice din România. Deci ei s-ar putea să nu aibă unde să lucreze, în condiţiile în care discutăm despre o prioritate de sănătate publică”, a mai arătat specialistul.

Sursa: Agerpres