România pierde 150 milioane de euro pentru trei spitale regionale. Guvernanții ignoră Proiectul „la cheie” pentru Spitalul Regional Constanța

România pierde 150 milioane de euro pentru trei spitale regionale. Guvernanții ignoră Proiectul „la cheie” pentru Spitalul Regional Constanța

Situație paradoxală în Sănătate. Prin nu se știe ce subterfugii politice, în timpul guvernării Ponta s-a decis construirea, cu 150 milioane de euro din fonduri europene, a trei spitale regionale, la Cluj, Iași și Craiova. Asta, deși Constanța are, de ani buni, un proiect gata făcut la care s-ar putea începe lucrările și mâine

Deși, oficial, aveau acces la bani, auto ritățile din Cluj, Iași și Craiova s-au mișcat cu o așa lipsă de talent încât, în această toamnă, banii din exercițiul financiar european 2007-2013 au fost pierduți. Cel care arată cu degetul către gu vernarea Victor Ponta este chiar colegul său de partid, senatorul PSD de Constanța, Nicolae Moga.

Mai accesează o tranșă

Politicianul dezvăluie că s-a rugat și la vechea guvernare, dar și la „tehnocrați” să aprobe construirea, la Constanța, a unui Spital Regional Universitar de Urgență. Acum îl bombardează pe comisarul european, Corina Crețu, de la care a aflat că pentru perioada 2014-2020 vor fi alocați 400 milioane de euro pentru Sănătate din care 150 milioane de euro pentru, culmea, cele trei spitale care au mai pierdut o dată fondurile europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Proiectul Spitalului a fost creat având drept model faimosul spital AKH din Viena

O parte din vină o poartă și Ministerul Sănătății, spune Nicolae Moga. „Nu a existat o preocupare serioasă a autorităților responsabile în localizarea celor trei spitale regionale pe baza analizei de nevoi, deoarece nici până astăzi Ministerul Sănătății nu a finalizat Harta serviciilor medicale”.

Cele trei spitale regionale din Cluj, Craiova și Iași nici nu aveau cum să obțină fondurile europene până în septembrie a.c., când a fost termenul limită, pentru că nici măcar studii de fezabilitate nu ar fi avut. „Nu dețin amplasamentul necesar asupra terenurilor prevăzute, existând chiar diverse probleme litigioase. Or, proiectul de la Constanța, Regiunea 2 Sud Est, îndeplinește toate condițiile pentru accesarea fondurilor”, se indignează Moga.

La Tulcea și la Galați nu sunt medici suficienți

Construirea unui Spital Regional Universitar de Urgență la Constanța ar fi cu atât mai necesară cu cât cel puțin unul din județele pe care acesta le va deservi are probleme majore cu găsirea medicilor care să lucreze în unitățile sanitare deja existente. Spre exemplu, la Spitalul Județean Tulcea, cei trei medici anesteziști ai unității tocmai și-au dat demisia. Fără ei, nu se vor putea face operații, iar spitalul riscă să se închidă. De asemenea, Secția de Pediatrie a unității medicale are un singur medic, după ce anul trecut a stat 6 luni închisă. Acesta lucrează de luni până vineri, doar dimineața. Oricât s-au străduit autoritățile locale, n-au reușit să convingă medicii să vină să lucreze în acest spital.

Spitalul Regional Constanța, vital pentru regiunea de sud-est

Așa cum spuneam, proiectul Spitalului Regional Universitar de Urgență Constanța este „la cheie”: are planuri, schițe, studii de fezabilitate, ba chiar și terenul necesar, de 11,7 hectare, obținut de DSP Constanța, de la MApN, în 2007. Ar urma să aibă 878 paturi, cu toate specialitățile medicale și chirurgicale și ar deservi populația județelor Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Galați și Vrancea. Înființarea unui astfel de spital regional este cu atât mai necesară, dacă ne gândim la afluxul mare de turiști din sezonul estival, când Spitalul Județean are și câte 500 de solicitări zilnic. „Părerea mea este că nu se dorește construirea spitalelor regionale. Cred că cele 150 milioane de euro vor fi transferate la Ministerul Sănătății pentru reparații în spitalele din România”, își arată scepticismul Nicolae Moga.

FOTO; Proiectul are până și studiul de fezabilitate făcut