România, pe locul patru în UE la cheltuielile cu bugetarii
- Emanuel Nițulescu
- 2 aprilie 2024, 17:36
România se află pe locul al patrulea în UE la cheltuielile cu salariile bugetarilor, depășită doar de paradisurile fiscale. Aceste cheltuieli sunt de aproape patru ori mai mari decât în țări precum Germania, Cehia sau Belgia.
România, depășire cu 5 miliarde de lei la cheltuielile de personal
Ameninţat de greve ale bugetarilor din toate părţile, guvernul PSD-PNL şi-a stabilit o creştere a cheltuielilor cu salariile publice de numai 11%, în condițiile în care execuţia bugetară pe primele două luni ale anului arată măriri în domeniu de 20%, adică aproape dublu faţă de programare.
În 2023, cheltuielile de personal cuprinse în buget au fost cu peste 5 mld. lei, adică 1 mld. euro, peste bugetarea iniţială, ajungând la 132,5 miliarde lei (circa 27 de miliarde de euro), conform Ziarului Financiar.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat
La această situație au contribuit în mod semnificativ presiunile exercitate de salariații sectorului de stat. Startul sezonului de greve în rândul bugetarilor a fost dat anul trecut către profesori care au obţinut aproape tot ce au revendicat - creştere a salariilor cu 50% în 2024 şi creşterea salariului profesorilor debutanţi.
Ulterior, au urmat și grevele altor categorii de presonal, precum poliţiştii, magistraţii sau medicii, care au ameninţat sau au declanşat proteste. În aceeaşi vreme, însă, cheltuielile de personal au sărit mai sus cu peste 5 mld. lei, adică 1 mld. euro în 2023, faţă de bugetarea iniţială.
Față de 2004, în 2023 cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat de circa 9 ori (de la 15,4 miliarde lei), iar anul 2019 a fost cel în care aceste cheltuieli au depășit pragul de 100 de miliarde de lei.
România, „fruntașă” în UE la cheltuielile cu salariile bugetarilor
Aceste evoluții ne-au condus la ocuparea unui incredibil loc patru în UE, la ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor (22,2%) în PIB, fiind întrecuți la acest capitol doar de trei paradisuri fiscale precum Cipru, Malta sau Irlanda.
Față de Germania, Cehia sau Belgia, care pot fi date drept exemplu de eficiență în domeniu, ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor în PIB este de patru ori mai mare. Polonia stă și ea mult mai bine decât România la acest capitol, având o valoare de doar 12,4% din PIB la acest indicator.
România are 1,3 milioane de bugetari, dintre care 240.000 de profesori, 200.000 de angajaţi în Ministerul Afacerilor Interne şi în Apărare şi 280.000 de angajaţi în administraţia publică locală.