ROMÂNIA pe locul 29 din 30 în integrarea oamenilor cu probleme de sănătate mintală!Cum sunt trataţi pacienţii care suferă de schizofrenie

ROMÂNIA pe locul 29 din 30 în integrarea oamenilor cu probleme de sănătate mintală!Cum sunt trataţi pacienţii care suferă de schizofrenie

În România, pacienţii care sunt diagnosticaţi cu o boala mintală, se confruntă cu discriminare şi stigmatizare din partea societăţii.

În prezent, una din trei persoane este afectată de o boală mintală potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

 România ocupă locul 29 din 30 în privința integrării oamenilor cu probleme de sănătate mintală. Cât despre discriminare, persoanele cu dizabilități psihice sunt pe locul trei, după cei infectați cu HIV-SIDA și cei care consumă droguri. 

Ştefan Bandol este unul dintre oamenii care a fost diagnosticat cu schizofrenie şi susţine că simptomele pot fi ţinute sub control cu ajutorul medicamentaţiei. „Cu negare am primit vestea şi până la urmă nu am mai crezut în ea”,spune Ştefan Bandol, preşedinte al Asociaţiei „Aripi”. Ştefan Bandol suferă de schizofrenie de peste 30 de ani. A fost diagnosticat cu această boală când termina stagiul militar.  "M-au legat de pat şi au plecat şi nu mai simţeam palmele şi tălpile, pentru că eram legat foarte strâns şi am început să ţip să îmi slăbească legăturile. Nu era nicio reacţie din partea personalului medical”, povestește Ștefan Bandol.  "Este una dintre cele mai dizabilitante boli psihice. Este o boală unde pacientul pierde contactul cu realitatea. Pacienţii aud lucruri care nu sunt, văd lucruri care nu sunt în acel moment, au impresia că sunt urmăriţi, au impresia că au diferite puteri, neobişnuite”, explică dr. Mihai Bran, medic psihiatru. 

Ştefan Bandol a acceptat ajutorul specialiştilor, dar şi boala. Cel mai greu i-a fost însă să lupte cu etichetele puse de semeni. „Lumea reacţionează aşa: un schizofren a violat, un schizofren a ucis cu sânge rece, dar uită întotdeauna să se adreseze şi unui specialist în domeniu, unui medic, unui aparţinător”, spune Ștefan Bandol. „Este mitul conform căruia pacienţii cu schizofrenie sunt periculoşi, sunt agresivi, sunt violenţi. Este total greşit. Agresivitatea în rândul pacienţilor cu schizofrenie nu este cu nimic mai mare decât în restul afecţiunilor psihice sau decât în restul populaţiei”, subliniază dr. Mihai Bran. Tocmai acest mit face ca multe firme să nu angajeze persoanele diagnosticate cu această afecţiune. Studiile spun chiar că peste 80% dintre pacienţii cu boli mintale nu au un loc de muncă. „Sunt pacienţi arătaţi cu degetul. Sunt pacienţi care sunt foarte greu integraţi în societate. Tocmai datorită acestei stigme angajatorii refuză să lucreze cu astfel de pacienţi, chiar dacă ei sunt funcţionali”, arată dr. Mihai Bran.  Bolile mintale nu trebuie să fie un impediment în calea normalităţii şi chiar a excelenței într-un domeniu. Matematicianul John Nash a câştigat în anul 1994 premiul Nobel pentru economie, iar lupta sa cu schizofrenia a inspirat filmul „A Beautiful Mind”.