România, paradisul traficului ilegal de cățeluși de rasă. O investigație The Sun scoate la iveală detalii înfiorătoare

Pandemia a dus, printre alte efecte devastatoare, și la crearea unei piețe negre înfloritoare pentru pui de rasă. Comerțul ilicit cu cățeluși proveniți din România a fost dezvăluit de o investigație cutremurătoare a jurnaliștilor de la The Sun.

Pui bolnavi, famelici și epuizați, în vârstă de doar 6 săptămâni, sunt smulși de lângă mamele lor și trimiși pe cale navală din Europa de Est, în condiții îngrozitoare. În Marea Britanie sunt preluați de oameni fără scrupule din clasa de mijloc, care îi plasează cu ajutorul unor documente de naștere și vaccinare contrafăcute. Se estimează că unul din 3 căței scos la vânzare în Marea Britanie este victima traficului cu animale.

Deoarece pandemia a crescut nevoia famililor de confort și companie, cererea de pui drăgălași a crescut, deși în realitate o parte dintre ei suferă de boli grave. O echipă de jurnaliști sub acoperire ai tabloidului The Sun au ajuns în România pentru a ancheta crescătorii  ilegale de căței, de unde puii sunt transportați în Marea Britanie. Legea interzice ca un pui de câine să fie luat de lângă mama lui mai devreme de 15 săptămâni de la naștere.

Puii de rasă, ținuți în condiții înfiorătoare

Spre exemplu, un pui de bișon maltez din localitatea Măgurele, județul Ilfov, a fost vândut contra sumei de 200 de lire sterline, arată ancheta jurnaliștilor britanici. Un bărbat tatuat, care s-a prezentat cu numele de Marafet, a oferit un cățeluș alb și pufos, ca din reclame, spre vânzare. Bărbatul de 20 și ceva de ani, echipat cu mască Covid, ținea cățelul în interiorul hainei și s-a angajat să faciliteze obținerea de acte false de la un veterinar pe care îl cunoștea. Puiul avea 6 săptămâni.

Jurnaliștii de la The Sun au declinat oferta și au mers apoi la o casă din zona metropolitană Popești Leordeni, unde erau anunțați spre vânzare mai mulți pui din rasele bichon frise, bișon maltez, Shih Tzu și Yorkshire terrier.

Vasile, un bărbat de vârstă medie, le-a prezentat jurnaliștilor 4 cățeluși rasa bichon frise-maltez, înghesuiți într-o cușcă din bucătărie acoperită de ziare pătate. Acesta susținea că puii au 8 săptămâni masculii, respectiv 10 săptămâni femelele. Vasile a solicitat 330 de lire sterline pentru masculi, o sumă care creștea la 540 de lire sterline dacă englezii doreau să preia câinii în Marea Britanie chiar a doua zi. Diferența de preț urma să acopere cheltuielile pentru obținerea actelor de la veterinar prin ascunderea vârstei reale a animalelor, precum și declararea falsă a vaccinului antirabic. Vasile a recunoscut că a mai făcut sute de vânzări în condiții similare și le-a arătat musafirilor o serie de cuști urât mirositoare unde ținea câini.

Medicul veterinar, complicele nr. 1 al traficanților

În sectorul 4 al Capitalei, britanicii au vizitat o crescătorie de cățeluși a unui anume Costi, care avea peste 30 de Chihuahua înghesuiți în adăposturi. Jurnaliștii au optat pentru doi pui de 11 săptămâni, plus unul de 6 săptămâni. Fiecare pui a costat 340de lire sterline plus 130 de lire sterline pentru documentele false. Costi i-a dus pe englezi la un cabinet veterinar din colțul străzii, unde au primit un pașaport oficial UE. Medicul veterinar, o doamnă, a recunoscut că știe că sunt riscuri, însă a mai făcut astfel de lucruri. Ea le-a recomandat clienților să ia mai degrabă un ferry la revenirea în țară pentru că sunt mai puține controale și s-a oferit să le dea contactul unor veterinari români din Marea Britanie.

Din cauza restricțiilor provocate de lockdown, în Regatul Unit căutările de câini pe Google au crescut cu 650%. Numărul licențelor de import pentru câini a trecut de dublul cifrei normale, până la 12.733. Prețurile pentru rasele la modă au trecut de dublul valorii normale, cu valori de 2,600 lire sterline pentru un chow chow sau 2,400 de lire sterline pentru bulldogi englezi.

Lagărele morții și clienții naivi

Chiar și în vremuri normale, numai 5% dintre câinii aduși în Regat sunt înregistrați cnform certificatelor de sănătate a animalelor în vigoare În timpul pandemiei, verificările de la frontiere au fost ignorate aproape cu totul, avertizează jurnaliștii de la The Sun. În România, comerțul ilicit cu câini a crescut cu 7,700% între 2011 și 2015. România este în prezent cea mai mare sursă de pui de rasă din Estul Europei, devansând Bulgaria, Ungaria, Lituania, Polonia, Letonia, Rusia și Slovacia.

Organizațiile de protecție a animalelor au arătat că puii sunt crescuți deseori în mizerie și transportați în maximum 33 de ore de-a lungul Europei, de multe ori fără li se dea hrană, ci doar puțină apă. Uneori traficanții îi sedează pentru a evita să atragă atenția, deci la destinație puii ajung bolnavi, extenuați, stresați și într-o condiție mizeră. În timpul tranzitului au murit câini de 4 săptămâni, dar mai mulți au murit din cauza bolilor după ce au fost vânduți către clienți englezi care nu au suspectat nimic nelalocul lui.

Va stopa Brexit acest comerț al cruzimii?

Organizația caritabilă The Dogs Trust a lansat programul “Puppy Pilot”, care se îngrijește de preluarea câinilor confiscați în porturi. Până acum a preluat 1.400de căței cu o valoare de piață de 2 milioane de lire sterline. Directorul veterinar al organizației, Paula Boyden, a confirmat informațiile The Sun și a explicat că puii de rasă sunt exploatați într-un mod oribil, furnizând averi pentru traficanți. Ea speră că Brexitul va pune capăt acestui comerț degradant prin stabilirea unor reguli mult mai dure pentru comerțul cu animale și înăsprirea controalelor la granițe, precum și prin stabilirea unor pedespe mai severe pentru traficanți.

Sursa: The Sun

Foto: The Sun