România, paradisul traficului ilegal de cățeluși de rasă. O investigație The Sun scoate la iveală detalii înfiorătoare
- Andreea Vlad
- 30 decembrie 2020, 21:48
Pandemia a dus, printre alte efecte devastatoare, și la crearea unei piețe negre înfloritoare pentru pui de rasă. Comerțul ilicit cu cățeluși proveniți din România a fost dezvăluit de o investigație cutremurătoare a jurnaliștilor de la The Sun.
Pui bolnavi, famelici și epuizați, în vârstă de doar 6 săptămâni, sunt smulși de lângă mamele lor și trimiși pe cale navală din Europa de Est, în condiții îngrozitoare. În Marea Britanie sunt preluați de oameni fără scrupule din clasa de mijloc, care îi plasează cu ajutorul unor documente de naștere și vaccinare contrafăcute. Se estimează că unul din 3 căței scos la vânzare în Marea Britanie este victima traficului cu animale.
Deoarece pandemia a crescut nevoia famililor de confort și companie, cererea de pui drăgălași a crescut, deși în realitate o parte dintre ei suferă de boli grave. O echipă de jurnaliști sub acoperire ai tabloidului The Sun au ajuns în România pentru a ancheta crescătorii ilegale de căței, de unde puii sunt transportați în Marea Britanie. Legea interzice ca un pui de câine să fie luat de lângă mama lui mai devreme de 15 săptămâni de la naștere.
Puii de rasă, ținuți în condiții înfiorătoare
Spre exemplu, un pui de bișon maltez din localitatea Măgurele, județul Ilfov, a fost vândut contra sumei de 200 de lire sterline, arată ancheta jurnaliștilor britanici. Un bărbat tatuat, care s-a prezentat cu numele de Marafet, a oferit un cățeluș alb și pufos, ca din reclame, spre vânzare. Bărbatul de 20 și ceva de ani, echipat cu mască Covid, ținea cățelul în interiorul hainei și s-a angajat să faciliteze obținerea de acte false de la un veterinar pe care îl cunoștea. Puiul avea 6 săptămâni.
Jurnaliștii de la The Sun au declinat oferta și au mers apoi la o casă din zona metropolitană Popești Leordeni, unde erau anunțați spre vânzare mai mulți pui din rasele bichon frise, bișon maltez, Shih Tzu și Yorkshire terrier.
Vasile, un bărbat de vârstă medie, le-a prezentat jurnaliștilor 4 cățeluși rasa bichon frise-maltez, înghesuiți într-o cușcă din bucătărie acoperită de ziare pătate. Acesta susținea că puii au 8 săptămâni masculii, respectiv 10 săptămâni femelele. Vasile a solicitat 330 de lire sterline pentru masculi, o sumă care creștea la 540 de lire sterline dacă englezii doreau să preia câinii în Marea Britanie chiar a doua zi. Diferența de preț urma să acopere cheltuielile pentru obținerea actelor de la veterinar prin ascunderea vârstei reale a animalelor, precum și declararea falsă a vaccinului antirabic. Vasile a recunoscut că a mai făcut sute de vânzări în condiții similare și le-a arătat musafirilor o serie de cuști urât mirositoare unde ținea câini.