România nu știe să gestioneze vaccinul. Un milion de doze, compromise

România nu știe să gestioneze vaccinul. Un milion de doze, compromiseSursa: arhiva EVZ

În timp ce alte state sărace așteaptă bani pentru a-și putea vaccina populațiile, România distruge aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca, pentru că au depășit termenul de valabilitate.

Locotenentul Valeriu Gherghiță, cel care conduce campania de vaccinare împotriva COVID-19 din țara noastră, anunță că România va elimina toate dozele rămase și expirate, nu mai puține de aproape un milion.

„În momentul de faţă avem 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca. Ele sunt, în momentul de faţă, cea mai mare parte a lor, la nivelul centrelor regionale de depozitare, o altă parte se regăsesc în direcţiile de sănătate publică”, afirmă locotenentul.

Distrugerea acestor doze ar trebui hotărâtă printr-un act normativ, astfel că reprezentanții din Guvern încearcă să finalizeze o procedură prin care toate aceste doze să fie distruse, nu înapoiate distribuitorilor.

„Se finalizează în perioada următoare, din discuţiile pe care le-am avut cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, procedura de distrugere a acestor doze, pentru că ele trebuie scoase din stoc şi date pentru distrugere, deci nu vor fi returnate către distribuitori, în mod evident, vor fi distruse în ţară, însă pentru acest lucru există la acest moment o procedură care se finalizează şi cred, dacă nu mă înşel, că va fi în baza unui act normativ la nivel de hotărâre de guvern”, a spus  Valeriu Gheorghiță.

Până acum, peste 800.000 de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate.

„Au fost administrate 852.356 de doze şi distribuite în total, plus ce a intrat în mecanismul de revânzare sau de donaţie, 3.330.000 de doze din care sunt aceste 917.000 care au ieşit din perioada de valabilitate”, a mai spus coordonatorul principal.

Controversele legate de acest vaccin

Un comitet de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), a recomandat, în ianuarie 2022,  adăugarea unei afecțiuni rare a măduvei spinării printre efectele adverse ale vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca, asta după ce au observat că un efect secundar al vaccinului este mielita transversă, o afecțiune deosebit de gravă a măduvei spinării.

Această boală provoacă simptome precum dureri și slăbiciune musculară, iar în cele mai severe cazuri aceste modificări pot fi persistente pe tot parcursul vieții. Denumirea de „mielită” provine din faptul că sunt adesea afectate fibre nervoase acoperite cu tecii de mielină, o substanță care izolează axonii și facilitează transmiterea impulsurilor electrochimice între neuroni.

Vaccinul s-a confruntat cu mai multe eșecuri, inclusiv întârzieri de producție, anchete ale autorităților de reglementare în urma cazurilor de efecte secundare severe, cum ar fi cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, ceea ce a dus la restricționarea sau oprirea utilizării în mai multe țări.

Ne puteți urmări și pe Google News