România nu face LOBBY politic pentru ADERAREA la Schengen. Premierul Viorica Dăncilă a GREȘIT pronosticul și cu ZONA euro

România nu face LOBBY politic pentru ADERAREA la Schengen. Premierul Viorica Dăncilă a GREȘIT pronosticul și cu ZONA euro

Pronosticul premierului Viorica Dăncilă legat de zona euro este o perdea de fum prin care se încearcă acoperirea eșecului legat de Schengen, consideră deputata liberală Mara Mareș.

„Guvernul actual trebuie să profite de perioada în care deținem președinția rotativă a UE și să promoveze prioritățile cu adevărat realizabile ale României, nu poziții heirupiste care nu sunt susținute de realitatea politică și economică”, a spus ea.

Politiciana spune că așa interpretează predicția făcută de premierul Viorica Dăncilă, cu privire la adoptarea monedei euro, drept nerealistă. „România va adopta moneda euro în 2024. De fapt, termenul avansat de premier se referă la intrarea României într-un proces numit mecanismul european al ratelor de schimb, cunoscut și ca „antecamera zonei euro”, în care un stat care vrea să intre în Zona Euro trebuie să petreacă de regulă doi ani. Termenul minim prevăzut pentru adoptarea euro ar fi, de fapt, 2026”, a explicat Mara Mareș. În ceea ce privește aderarea României la Schenghen, aceasta a mai spus că nu se fac suficiente eforturi deși conjunctura este bună. „În loc să facă afirmații hazardate legate de intrarea în Zona Euro, Guvernul Dăncilă ar trebui să își asume, ca master plan al politicii externe, intrarea României în spațiul Schengen. Știm că instituțiile europene ne-au dat undă verde pentru aderare, știm că bifăm toate criteriile, singura hibă a României în momentul de față vizavi de Schengen este legată de lipsa unui lobby politic la nivelul guvernului”, a declarat Mara Mareș.

În 30 ianuarie, premierul Viorica Dăncilă anunța că se fac pregătiri pentru adoptarea monedei euro în 2024. „Astăzi, Guvernul își va însuși Planul național de adoptare a monedei euro și Raportul de fundamentare al acestui plan, în vederea asumării lor politice. Ulterior, vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit, ne asumăm obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024. Pentru ca aderarea la moneda euro să aducă beneficii românilor, este esențial să pregătim intrarea în etapa premergătoare, respectiv în Mecanismul al ratelor de schimb și să luăm măsurile necesare pentru creșterea competitivității și asigurarea unei creșteri economice sustenabile”, a anunțat Viorica Dăncilă. 

Ne puteți urmări și pe Google News