România, sub zodia „ghinionului”. Natura a lovit din toate părțile

România, sub zodia „ghinionului”. Natura a lovit din toate părțile

Ultima vreme a fost pentru România un adevărat maraton de lovituri din partea naturii. Ploi, inundații, insecte și epidemii de viruși. Adunate, toate aceste calamități au făcut pagube uriașe, de ordin material, însă și zeci de victime, multe dintre ele plătind chiar cu viața.

Anul trecut, virusul transmis prin înțepăturile țânțarilor a creat o întreagă panică națională. În doar câteva luni, din mai 2017, până în noiembrie 2017, virusul a avut un impact devastator. 66 de cazuri confirmate de infectare, dintre care, șase decese.

 

West Nile lovește din nou

Anul acesta, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent au fost înregistrate 5 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile ( 2 în Dolj și câte un caz în Iași, Brăila și Olt) și niciun deces.

Ministerul Sănătății anunță că deocamdată nu există riscul unei epidemii însă avertizează populația să fie precaută în ceea ce privește atacul țânțarilor. 80% dintre persoanele infectate cu acest virus nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificați semnele și simptomele de mai jos, specialiștii recomandă să vă prezentați de urgență la cel mai apropiat cabinet medical.

 

Simptome

• febră ridicată

• durere de cap intensă

• rigiditate a gâtului

• vărsături

• erupţii cutanate pe piept

• sensibilitate crescută la lumină

• convulsii

• frisoane

• oboseală cronică

• slăbiciune musculară

 

Nu neglijați înțepăturile de țântari

Potrivit conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, este extrem de importantă prevenția.

„Evitați înțepăturille de țânțar, chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp. Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Purtați haine cu mâneci lungi, a pantalonilor lungi și ciorapilor. Ulitizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor. Puteți limita înmulțirea tânțarilor reducând locurile în care băltește apa - din jurul caselor și din subsolurile blocurilor”, explică medicul.

59 de persoane ucise de rujeolă

Statistici îngrijorătoare privind vaccinul împotriva rujeolei, boala care a ucis deja 59 de persoane, majoritatea copii nou-născuţi. În plină epidemie de rujeolă, Institutul Naţional de Sănătate Publică anunță că imunizarea împotriva cumplitului virus ocupă locul întâi în topul celor mai refuzate tratamente din schema naţională de vaccinare.

Cercetarea realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică a inclus aproape 15.000 de copii născuţi în iulie 2016. Datele arată că 20% dintre ei nu au primit nici măcar o doză de vaccin în primele 18 luni de viaţă. E considerat complet imunizat copilul căruia i-au fost administrate toate aceste vaccinuri.

Totodată, specialiștii spun că principala cauză pentru rata scăzută de vaccinare ar fi neprezentarea la medicul de familie, adică, lipsa unei educații medicale.

Numărul de cazuri confirmate cu rujeola în Româniaraportate până la data de 6 iulie 2018 ajunsese la 14.596, din care 59 decese. Ultimele 208 cazuri nou confirmate în săptămâna 2-6 iulie provin din 16 județe și municipiul București. Din totalul cazurilor de rujeolă, confirmate de la 30 septembrie 2016, când a fost declarată epidemia și până în 6 iulie, 13.912 erau copii și adulți nevaccinați.

 

440 de focare de Pestă Porcină

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populației și două în exploatații comerciale, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, tot în aceeași perioadă au fost confirmate 16 cazuri de pestă porcină în mediul silvatic, la porci mistreți. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și s-a realizat ecarisarea cadavrelor.

Totodată, ANSVSA anunță că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic, având în vedere pierderea unui număr semnificativ de animale.

 

România, inundată de ploi

Încă de la sfârșitul lunii iunie, meteorologii au început să emită, unul după altul, coduri galbene de ploi, furtună și inundații. În țară, autoritățile s-au luptat să salveze oamenii din calea apelor. Bilanțul, mii de gospodării devastate, sute de persoane evacuate, agricultura afectată. Potrivit MAI, la nivel naţional sunt mobilizaţi peste 22.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, cu peste 9.000 de mijloace tehnice, iar o atenţie deosebită este acordată zonelor vizate de codurile galbene de vreme rea.

 

Ne puteți urmări și pe Google News