Povestea peșterii în care au murit zeci de martiri creștini. Puțini români știu de existența acesteia
- Mădălina Sfrijan
- 9 noiembrie 2024, 12:39
Peștera Sfintei Mucenițe Suniva se află pe insula Selja, Norvegia. Locul poartă urmele nevoințelor martirilor creștini și este mai puțin cunoscut de europeni. Recent, episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord a ținut o predică în interiorul acestei peșteri.
Locul în care martirii creștini au suportat prigoana
Episcopul Macarie Drăgoi a pășit în peștera Sfintei Mucenițe Suniva și a vorbit despre suferințele celor care și-au dat viața pentru Hristos. Locul încărcat de istorie este situat pe coasta de vest a Norvegiei.
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a precizat că peștera este unul dintre locurile sfinte ale Scandinaviei
„Ne aflăm în pelerinaj, aici, în peștera Sfintei Marii Mucenițe Suniva, unde această tânără fecioară, împreună cu însoțitorii ei, bărbați slujitori și femei fecioare, au sădit pentru prima oară creștinismul pe pământ norvegian, pecetluindu-l cu sângele lor martiric. Așadar, ne aflăm în unul dintre cele mai sfinte locuri ale Regatului Norvegiei și ale întregii Scandinavii. Aici, Sfânta Mare Muceniță Suniva, al cărei nume se traduce „Darul Soarelui”, este cu adevărat Darul Soarelui Neapus pentru întreaga Scandinavie și pentru întreaga lume.”, a precizat episcopul.
Un loc mai puțin cunoscut de pelerini
Călăuziți de dragostea pentru Hristos, numeroși creștini au avut un sfârșit mucenicesc în peșteră. Ierarhul a vorbit despre presiunile făcute de vikingi, care încercau să oprească răspândirea creștinismului.
„Așadar, ne aflăm aici, în această peșteră, pe această insulă Selja, unde mucenicii din Irlanda s-au lăsat în bătaia valurilor, cu călători cu două corăbii, mucenița prințesă Suniva, însoțită de slujitorii ei, bărbați și femei, și, asemenea dreptului Noe, odinioară, s-au lăsat în grija a tot-milostivului Dumnezeu. Dar Domnul i-a dus pe această insulă Selja într-o vreme când vikingii din împrejurimi nu îl cunoșteau pe Mântuitorul Iisus Hristos”, a adăugat ierarhul.
Loc încărcat de lumină și speranță
Puținii creștini care ajung în acest loc susțin că este unul încărcat de lumina credinței ortodoxe. Sfintele moaște ale Sfintei Suniva au ajuns în Biserica Mântuitorului Hristos, în anul 1170. În timpul unui incendiu puternic din regiune, acestea au fost așezate lângă focul mistuitor. Sfânta a oprit focul, iar de atunci este considerată grabnic ajutătoare în caz de primejdii.