ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Europarlamentarele - un examen crucial pentru partidele de Dreapta
- Ion Cristoiu
- 29 martie 2014, 15:38
Evenimentul zilei a întocmit o panoramă a partidelor care au depus liste de candidaţi pentru europarlamentare.
Titlul materialului sugerează o realitate îngrijorătoare pentru Dreapta scenei noastre politice sau, mai precis, pentru partea anti-PSD a scenei noastre politice:
„Şapte partide pe Dreapta, o Alianță pe Stînga“.
Ziarul repartizează părții Drepte a scenei noastre politice şi UDMR. Noi însă vom scoate UDMR nu doar din partea Dreaptă a scenei noastre politice, dar şi din întreaga noastră scenă politică. UDMR e un SRL fără nici o legătură cu politica. Asigurată de votul minorităţii maghiare, UDMR e ibovnica mecanică a tuturor partidelor româneşti de la Putere. În ultimii ani, pentru ca grofii UDMR să aibă locuri cît mai în faţă, UDMR renunţat pînă şi la Programul politic de întruchipare a intereselor minorităţii maghiare.
Scoţînd UDMR din cuprinsul scenei noastre politice, rămîn în partea anti-PSD a scenei noastre politice şase formaţiuni care au depus liste: PNL, PDL, PMP, Forţa Civică, PNŢCD, Noua Republică. Aceste şase formaţiuni îşi vor disputa 60% din electorat, dacă luăm în serios procentajul de 40% pe care şi-l doreşte Alianţa PSD-UNPR-PC.
Pentru a putea trimite un parlamentar la Bruxelles, un partid trebuie să treacă pragul de 5%. Presupunînd că fiecare partid trebuie să obţină cel puţin 5%, cele şase partide rîvnesc la un procent de 30% împreună. Sondajele, dar şi realităţile dau PNL şi PDL rezultate între 15% şi 20%. Ce mai rămîne pentru PMP, PNŢCD, Forţa Civică şi Noua Republică?
Aproape nimic.
În aceste condiţii, mulţi se întreabă:
De ce au ţinut toate partidele de Dreapta să depună separat liste de candidaţi?
Nu era mai bine dacă se alcătuia o listă unică? N-ar fi fost mai multe şanse ca această listă să aducă Dreptei un procentaj capabil s-o facă forţă conccurentă a Partidului-Stat?
Din punctul de vedere al candidaţilor de pe listele unora dintre cele şase partide poate că mult mai bine ar fi fost dacă aveau o listă unică.
Primul de pe lista fiecărui partid ar fi avut mult mai multe şanse să ajungă la Bruxelles decît acum.
La o primă vedere, fărîmiţarea scenei anti-PSD pare un dezastru.
În realitate nu-i aşa.
E limpede că toate partidele de pe partea Dreaptă văd în europarlamentare nu atît un moment de a pricopsi pe cineva cu postul tînjit de europarlamentar, cît mai ales un moment de exerciţiu politic real.
Orice competiţie electorală oferă unui partid două mari avantaje:
1) De a vedea cum stă în ochii electoratului şi altfel decît prin intermediul sondajelor de opinie.
2) De a se fortifica prin încercările presupuse de campanie.
Toate cele şase formaţiuni văd europarlamentarele ca un moment din perspectiva prezidenţialelor.
În funcţie de rezultate vor putea veni la prezidenţiale cu o ofertă.
E limpede că pentru PNL europarlamentarele sînt un examen de destin. Pentru prima dată după 2008, partidul va putea vedea cum stă din punct de vedere electoral. De atingerea obiectivului de 20% depinde rămînerea lui Crin Antonescu în fruntea PNL.
Nu va fi uşor.
Alianţa cu PSD a lenevit structurile partidului din teritoriu. Scrutinul din 9 decembrie 2012 n-a ridicat nici o problemă acestor structuri.
Abia acum, în 25 mai 2014, se va vedea dacă structurile funcţionează, dacă PNL e al doilea partid al ţării şi dacă a fost îndreptăţit să reclame PSD un tratament de la egal la egal.
PDL şi PMP sînt alte două partide pentru care scrutinul europarlamentar contează nu în sine, ci pentru prezidenţiale. În funcţie de rezultat, PDL îşi va păstra sau nu candidatul, dar mai ales pretenţiile de principal partid de Opoziţie. PMP trebuie să justifice prin scorul bun pariul pus pe el de Traian Băsescu. În plus, pentru PMP va fi un exerciţiu real de verificare a structurilor din teritoriu.
Nu ştiu dacă Forţa Civică, PNŢCD şi Noua Republică vor atinge pragul de 5%.
Pentru aceste partide campania e un excelent prilej de a-şi verifica forţele.
Toată lumea vede în partea Stîngă trei formaţiuni fericite: PSD, UNPR şi PC.
PSD pare a se îndrepta spre un scor electoral de excepție. Acesta ar fi un scor electoral periculos în perspectiva parlamentarelor, deoarece s-ar obține nu pentru că PSD e bun, ci pentru că adversarule e slab. Numai că pînă la prezidențiale adversarul PSD- forțele de Dreapta- ar putea deveni mult mai bun.
Ar fi fost normal ca şi UNPR şi PC să fi concurat singure. Dacă PC nu-şi face probleme, fiind vorba de un partid dat la schimb cu televizorul, UNPR ar trebui să-şi pună problema unei verificări a forţelor.
Formaţiunea nu s-a confruntat pînă acum cu testul electoral.
Consideraţiile de mai sus sînt suficiente pentru a conchide că anul acesta, în România, europarlamentarele depăşesc cu mult condiţia de scrutin pentru Parlamentul european. Ele vor acea importanța unor alegeri parlamentare. CITIȚI ȘI
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Să ne înarmăm peste noapte luînd bani de la Sănătate și de la Educație?!
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU: PSD are la europarlamentare și un candidat independent: Mircea Diaconu
- România Lui Cristoiu. Bătălia Mea Cu Cenzura Consensului
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Agitarea pericolului rusesc face jocurile Rusiei
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cine a răsturnat regimul Ianukovici? Nu cumva chiar Moscova?
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Va reuși DNA să reformeze cu adevărat PSD-ul?
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta moare să fie șef de Coaliție, fie aceasta și pe hîrtie
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PNL se pregăteşte să scape din îmbrăţişarea dulceagă a lui Victor Ponta?
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. ”Deși Partidul vrea, Victor Ponta refuză să candideze” - o șmecherie electorală la care presa noastră a pus botul
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta vrea să ascundă Parlamentului și țării înțelegerile secrete încheiate cu UDMR prin boscheți
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Invocînd cuvîntul de onoare al lui Victor Ponta (!), Traian Băsescu a încălcat grav Constituția
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Guvernul Ponta 3 – un Guvern dat cu nițel lustru occidental pentru ca Penalii din PSD să poată trece Legea Amnistiei
- ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Crin Antonescu și Victor Ponta față-n față cu șansa vieții lor