ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum crează Elena Udrea senzaţionalul de presă

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum crează Elena Udrea senzaţionalul de presă

O lege de bază a comerţului politic spune că prima condiţie pentru un partid sau un politician ca să aspire la un scor electoral cît de cît e să existe pentru opinia publică.

Şi această condiţie înseamnă să faci presa să vorbească despre tine, chiar şi de rău, dar să vorbească.

Zilele lăsate libere nu de Dumnezeu, ci de Guvernul pomanagiu al României, au adus cu sine şi o criză dramatică de ştiri la televiziunile care trăiesc tocmai din ştiri.

De aici o realitate mediatică pitoresc definită prin expresia A umbla cu limba scoasă după un fapt ieşit din comun.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine se pricepe cît de cît la presă sau, mai precis, în suficientă măsură pentru a  o putea manipula, exploatează din plin pentru a capta atenţia presei exact astfel de zile precum cele de 1-4 mai 2014, cărora Caragiale le-ar fi zis Mare moartă pentru ziare şi televiziuni, deoarece în pînzele ratingului nu suflă nici măcar briza unei întîmplări banale.

De acest adevăr al vremurilor noastre, vechi însă de cînd presa, a ţinut cont Elena Udrea cînd a creat două scandaluri mediatice într-un timp în care scena politică e pustie de întîmplări.

Cele două scandaluri au fost provocate cu sprijinul direct al lui Traian Băsescu, cel care, meşter în agăţarea presei (a se vedea faimoasele conferinţe  ţinute de Traian Băsescu în 2004, duminica după-amiază) a contribuit, cred, şi cu ideile gazetăreşti.

Unul dintre aceste scandaluri a fost regizat  de Elena Udrea pozîndu-se împreună cu Traian Băsescu pe litoral, amîndoi în tricouri cu sigla PMP:

Multora le-a părut  momentul de pe litoral  provocator de scandal mediatic prin implicarea preşedintelui în campania electorală pentru un partid politic.

A fost şi asta, dar nu numai.

S-a mizat în meşterirea momentului pe şocul mediatic produs de fotografia celor doi pe malul mării în tricouri cu însemnele PMP.

Un moment de mult mai mare impact mediatic decît un interviu sau un discurs în care Traian Băsescu ar fi binecuvîntat PMP.

Din  cele mai vechi timpuri, ca să mă exprim în termeni de Bacalaureat, presa se precipită asupra personajelor vedetă și nu asupra ideilor vedetă.

Cei doi- Traian Băsescu și Elena Udrea- au aplicat în acest caz învățătura care ține-n viață vedetele din show biz:

Fotografii și nu cuvinte, dat fiind că publicul îi place să se uite și  nu să citească.

Un alt moment, pe care-l consider, ca gazetar, o lovitură de profesionişti, a avut loc joi, 1 mai 2014, ora 12 şi ceva.

La ora respectivă, B1 Tv transmitea în direct dialogul celor de la Evenimentul zilei cu Traian Băsescu, preşedintele României.

Traian Băsescu vorbea destul de convingător despre mandatul de 10 ani, semn că se gîndește deja la locul său în manualele viitorului,  dar şi că vrea să contracareze campania PSD de denigrare a Perioadei Băsescu din istoria postdecembristă şi, de ce nu? din istoria ţării.

Deodată, postul a întrerupt  interviul cu şeful statului pentru a transmite de la aeroportul Clinceni un moment electoral:

Elena Udrea, liderul de facto al PMP, sare cu paraşuta în direct la  tv.

Preşedintele României a fost întrerupt pentru transmiterea unui spectacol nu prea greu de repartizat sferei de mondenităţi a audiovizualului.

Mulți își vor fi zis, stupefiați, că B1 tv a comis o gafă.

Eu zic însă că postul a făcut parte din scenariu.

Un scenariu la care a lucrat și Traian Băsescu sau, mă rog, pe care l-a acceptat.

Eu sînt convins însă că totul a fost aranjat.

Mai întîi, pentru că nici un post tv, şi cu atît mai puţin unul apropiat Cotroceniului, nu-şi îngăduia să întrerupă interviul dat de preşedinte pentru o asemenea transmisie.

A fost apoi şi reacţia lui Traian Băsescu.

Te-ai fi aşteptat ca Traian Băsescu, mînios față de  o asemenea impoliteţe, vecină cu bădărănia, să fi plecat din studio sau, dacă a rămas, să izbucnească năprasnic, aşa cum îi stă bine unui scorpion.

Nu s-a întîmplat nimic din toate aceste reacţii aşteptate.

Are loc următorul dialog:

Dan Andronic: Domnule preşedinte, pe asta nu aţi făcu-o niciodată.

Realizator: Dar dumneavoastră de ce n-aţi sărit cu paraşuta, domnule preşedinte?

Traian Băsescu: Pentru că nu candidez. Ce e drept, nici ea nu candidează, poate, dar a avut curaj. Sincer să fiu (...)

Realizator: Ajută lucrurile astea, momentele astea...

Traian Băsescu: Nu-mi dau seama, dar oricum îi vezi altă dimensiune, că are curaj să o facă şi pe asta, ştii, ceea ce nu e mare lucru. Dacă aş compara-o cu Ponta, care stătea cu fundul în barcă şi îl trăgeau jandarmii, imaginile vorbesc total diferit despre caracterul celor doi, în orice caz“.

Mai are cineva vreo îndoială că momentul Elena Udrea a fost creat cu ştirea sau, de ce nu, cu complicitatea lui Traian Băsescu?

Ce s-a urmărit prin asta?

Un impact mediatic ieşit din comun, creat nu atît de aventura cu paraşuta, cît mai ales de comentarea momentului chiar de Traian Băsescu.

Ce face adversarul politic în astfel de împrejurări?

Trece sub tăcere momentul mediatic făurit de Traian Băsescu și Elena Udrea.

Ce face Victor Ponta?

Se lansează într-un grozav tărăboi față de cele două întîmplări mediatice.

Oricît ar părea de ciudat, obiectivul urmărit – făurirea unui scandal mediatic - n-ar fi fost atins cu deosebită strălucire dacă pe fir nu s-ar fi vîrît Victor Ponta.

Amîndouă momentele au fost amplificate de reacţia lui Victor Ponta.

În loc să treacă sub tăcere cele două scandaluri, Victor Ponta le-a sporit, ba chiar, ca în cazul saltului cu parașuta, le-a prelungit în timp prin bădărănia de rîtan PSD-ist.

De ce a reacţionat Victor Ponta aşa?

Pentru că întreaga sa campanie se întemeiază pe anti-Băsescu.

Numai că astfel Victor Ponta hrăneşte mediatic şi politic Partidul Mişcarea Populară şi, mai ales, pe Elena Udrea, atacată de parcă ar fi principalul lui  contracandidat la prezidențiale..